Kozarske poklade čuvar tradicije

S. Ta.
Kozarske poklade čuvar tradicije

Prijedor - Tradicionalna etno-turističko-vjerska manifestacija "Kozarske poklade" okupila je juče više od hiljadu mještana potkozarskih sela Bistrica i Verići i veliki broj gostiju iz Prijedora i Banjaluke.

Manifestacija je počela služenjem liturgije u hramu Svetog proroka Ilije u Bistrici i parastosom u hramu Svetog Prokopija u Verićima, koji je obilježio i 120 godina postojanja. Na platou ispred hrama u Bistrici nastupile su ojkačke i folklorne grupe iz Potkozarja, a posjetioci su na štandovima mogli da probaju specijalitete narodne kuhinje i pogledaju i kupe etno-predmete i rukotvorine.

Inicijator obnavljanja "Kozarskih poklada", čije je održavanje prekinuto 1941. godine, Slobodan Radulj rekao je da je sa grupom mještana rodnog sela Verići prije deset godina odlučio da obnovi ovu manifestaciju, ali da niko nije ni sanjao da će dostići ovaj nivo, okupiti ovoliko ljudi i postati turistička atrakcija. Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić istakao je da dodatni značaj manifestaciji daje činjenica da su njeni organizatori turističke organizacije Prijedora i Banjaluke i sela koja se protežu teritorijom oba grada - Verići i Bistrica.

- Ovo je veličanstven događaj kojim je oživljen davno zaboravljeni običaj da se početak posta kao iskušenja i radosti obilježava na ovakav način - kazao je direktor Turističke organizacije Banjaluke Ostoja Barašin.

Poslanik SP-a u Narodnoj skupštini RS Nedeljko Milaković vratio se u zavičaj na "Kozarske poklade" navodeći da je presrećan kada vidi da narod okupljanjem čuva običaje, kulturu i tradiciju i pokazuje čestitost.

- To je vrijedno zbog naših potomaka i naraštaja koji dolaze kako ne bi zaboravili našu svijetlu istoriju i tradiciju - rekao je Milaković koji je obezbijedio i šator i gozbu.

Među mnogobrojnim zvanicama bio je i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević, a liturgiju je služio vladika banjalučki Jefrem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana