Kotor Varoš: Većina zapela na Statutu

V. K.
Kotor Varoš: Većina zapela na Statutu

Kotor Varoš - Posebna sjednica Skupštine opštine Kotor Varoš prekinuta je juče jer skupštinska većina nije imala dovoljan broj odbornika za izmjenu opštinskog Statuta.

Sjednici je prisustvovalo 13 od 25 odbornika, a za izmjenu Statuta neophodna je dvotrećinska većina, odnosno najmanje 17 odbornika. Izmjenom Statuta planirano je da bude omogućeno imenovanje još jednog potpredsjednika Skupštine opštine. Važeći Statut predviđa jednog potpredsjednika i na toj poziciji je Slavko Đukić iz SDS-a. Namjera vladajuće većine je da izmjenama Statuta definišu da Skupština ima najmanje jednog potpredsjednika. Time bi bio realizovan plan PDP-a da svog odbornika Vladimira Bibića imenuje za potpredsjednika Skupštine. Njemu bi potom bio dodijeljen status profesionalca, koji garantuje platu od oko 2.500 KM. Niko od dosadašnjih potpredsjednika nije imao taj status i primali su samo odborničku naknadu koja trenutno iznosi 320 KM. PDP je prešao na plan "B" nakon što nisu uspjeli da imenuju Bibića za direktora Javnog komunalnog preduzeća "Bobas".

Pokušaj promjene Statuta propao je jer se na sjednici Skupštine nije pojavilo pet od 18 odbornika vladajućeg bloka, koji čine SDS, PDP i SDA. Prekid sjednice uslijedio je nakon što je dopunjen dnevni red u koji je uvršćena tačka o povoljnom kreditnom zaduženju opštine od 1,14 miliona KM za sanaciju štete od poplava. Miodrag Petrović je potom u ime klubova PDP-a i SDS-a predložio da bude prekinuta sjednica zbog izostanka odbornika SNSD-a i načelnika opštine Dalibora Vučanovića, navodeći da bez njih ne žele da usvajaju tu odluku. Vučanović je istakao da je to samo izgovor za prekid sjednice.

- Glavni razlog za prekid je raskol u skupštinskoj većini i nemogućnost da obezbijede 17 odbornika za izmjenu Statuta - rekao je Vučanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana