Kotor Varoš: Uručeno 16 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca

Srna
Foto: GS

KOTOR VAROŠ - Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin i načelnik kotorvaroške opštine Zdenko Sakan danas su u Kotor Varošu uručili 16 posthumnih odlikovanja Medalja zasluga za narod porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja ove opštine.

Za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske odlikovani su posthumno Budimir (Petar) Kuzmić, Vjekoslav (Vojislav) Đukić, Željko (Zdravko) Filipović, Mladenko (Petar) Gelić, Mirandinjo (Slobodan) Hrnjez, Radovan (Nedeljko)Jovičić, Stanoje (Đurađ) Jurić, Đuro (Damjan) Mijić, Slavko (Stanko) Smiljić, Željko (Mićo) Suvajac, Danilo (Marinko) Šešum, Nenad (Momir) Pejaković, Anto (Juro) Petrušić, Božo (Marko) Radić, Vitomir (Ranko) Sakan i Slavko (Đorđe) Serdar.

 Župljanin je rekao da je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske, i 15. septembra - Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, ove godine Medaljom zasluga za narod posthumno odlikovala 396 poginulih boraca, od kojih 16 iz Kotor Varoša.

"Svjedoci smo da još od samih ratnih vremena, pa evo i danas, postoje značajne snage iz međunarodne zajednice, ali i ovdje iz BiH, kojima je jedini i osnovni cilj ukinuti postojanje Republike Srpske. Mi nemamo na to pravo, pogotovo nemamo pravo zbog onih koji su dali svoje živote za Srpsku i zbog toga je moramo čuvati i njegovati kao trajnu kategoriju", izjavio je Župljanin Srni nakon uručivanja odlikovanja.

On je istakao da su i mnogi ranjeni borci u temelje Republike Srpske ugradili svoje dijelove tijela i krv, zbog čega je Republika Srpska danas najveća vrijednost i najveća svetinja koja ni na koji način ne smije biti ugrožena.

 Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da opština nastoji da na odgovarajući način oda počast i da vodi brigu o poginulim borcima i o njihovim porodicama, u domenu lokalne zajednice.

"Ovo je samo jedan od načina da još jednom iskažemo poštovanje i zahvalnost za žrtvu koju su poginuli borci dali za Republiku Srpsku. Oni su za Republiku Srpsku dali najviše što su mogli - svoje živote", istakao je Sakan.

Slobodan Hrnjez je preuzeo posthumno priznanje za sina Mirandinja, istakavši da je istovremeno ponosan i tužan. "Ponosan sam na svog sina i tužan što sam ga prerano izgubio. Hvala svim borcima Srpske za slobodu koju sa nam podarili, a apelujem da svi u javnom životu pokažu srpsko jedinstvo koje nas je krasilo u odbrambeno-otadžbinskom ratu", poručio je Hrnjez. Odlikovanja su porodicama uručena u sali Skupštine opštine Kotor Varoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana