Kotor Varoš: Papreni porez mora biti plaćen

Duško Kerezović, Marijana Miljić
Kotor Varoš: Papreni porez mora biti plaćen

Kotor Varoš - Odbornici Skupštine opštine Kotor Varoš izmijenili su juče odluku o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti za 2016. godinu, ali sudeći prema Zakonu o porezu na nepokretnosti i tumačenju Poreske uprave RS, to građane neće spasti od plaćanja podijeljenih računa koji su uvećani za čak 340 odsto u odnosu na 2015.

Problem je nastao nakon što je skupštinska većina koju čine SDS, PDP i SDA u februaru ove godine usvojila odluke kojima je poreska stopa povećana sa 0,06 na 0,20 odsto i izmijenjene zone na osnovu kojih se utvrđuje vrijednost nekretnina. Nakon burne rasprave donesena je odluka da poreska stopa bude vraćena na 0,06 odsto. Problem je, međutim, to što su računi već podijeljeni i što je zakonski rok za dostavljanje odluke istekao još krajem marta.

- Poreska uprava će u slučaju da donosilac odluke koriguje poresku stopu postupiti u skladu sa zakonima o porezu na nepokretnosti, poreskom postupku i o opštem upravnom postupku kojim se utvrđuju uslovi, postupak i rokovi za ostvarivanje prava na vanredni pravni lijek - navedeno je u odgovoru koji je Poreska uprava dostavila odbornicima.

U Zakonu o porezu na nepokretnosti je navedeno da, ukoliko opštine odluku o visini vrijednosti nepokretnosti ne dostave do 31. marta tekuće godine, Poreska uprava neće izdati poreski račun za porez za tu godinu.

Šef Kluba odbornika DNS-a Slađana Šubara rekla je da je skupštinska većina glavni krivac za uvećanje poreza.

- Odluka o povećanju stope poreza može se osporiti jedino vanrednim pravnim lijekom, ali građani to neće tražiti. Nova odluka nema pravno dejstvo, jer je u suprotnosti sa zakonima. Građani će morati da plate uvećane račune - kaže Šubara.

Kako bi štetne posljedice bile umanjene, Klub odbornika DNS-a predložio je da iz budžeta opštine bude izdvojen novac za razliku između iznosa koji su građani plaćali u 2015. i koji će morati da plate za 2016. godinu, ali taj i identičan prijedlog načelnika opštine Dalibora Vučanovića nije naišao na podršku skupštinske većine.

V.d. načelnika Odjeljenja za finansije Dragana Petrušić je rekla da je odluka iz februara donesena na osnovu preporuke Ministarstva finansija RS s ciljem donošenja jedinstvene stope u svim lokalnim zajednicama. Iako je Vlada ubrzo dala slobodu lokalnim zajednicama da odrede poreske stope, njena visina u Kotor Varošu je ostala maksimalnih 0,20 odsto.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Branko Ponorac je rekao da su upozoravali na štetne posljedice. Odbornik ISDS-a Slavko Đukić kaže da većina mora snositi odgovornost za donošenje odluke protiv interesa građana. Šef Kluba odbornika SDS-a Mladen Trivunović istakao je da je odluka donesena na osnovu preporuke resornog ministarstva i da u ovaj problem ne treba uvlačiti politiku. Šef Kluba odbornika PDP-a Miodrag Petrović kazao je da na ovom pitanju ne treba sakupljati političke poene.

Plata

Većinom glasova dopunjena je odluka o platama opštinskih funkcionera, prema kojoj potpredsjednik Skupštine Mladen Trivunović ovaj posao više neće obavljati volonterski i njegova plata iznosiće oko 2.500 KM.

Ovu odluku nisu podržali odbornici SNSD-a, DNS-a, SP-a i Izvorne SDS. Odbornici su usvojili izvještaje o radu načelnika i opštinske uprave za 2015. i o izvršenju budžeta opštine za prvih šest mjeseci ove godine. Ukazano je da nije izmiren dug ŠG "Vrbanja" prema opštini od prodaje šumskih sortimenata iz prošle godine u iznosu od 320.000 KM i da treba zatražiti prinudnu naplatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana