Kotor Varoš: Obilježeno 25 godina od pogibije srpskih boraca

Srna
Kotor Varoš: Obilježeno 25 godina od pogibije srpskih boraca

Kotor Varoš - U Rujevici kod Kotor Varoša danas je obilježeno 25 godina od stradanja načelnika za bezbjednost 1. Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske Milana Stevilovića, vojnika Nove Petrušića i zamjenika načelnika Centra javne bezbjednosti Banjaluka Stevana Markovića, koje su u tom mjestu iz zasjede ubili pripadnici muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija.

Na spomen-obilježje stradalim položeni su vijenci, a pomenu su prisustvovali predstavnici Policijske uprave Banjaluka, Policijske stanice Kotor Varoš, Trećeg /Republika Srpska/ pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, te porodice poginulih srpskih oficira.

Generalni sekretar Saveza logoraša Republike Srpske Obrad Bubić, koji je tog kobnog dana bio u automobilu sa Stevilovićem, Markovićem i Petrušićem, kaže da mu skoro svakodnevno kroz glavu prođu stravične slike njegovih ubijenih saputnika.

Bubić, koji je tog dana odveden u zarobljeništvo gdje je preživio pravu torturu, kaže da mu svakog 5. jula na spomen-obilježju pozli kada se sjeti ubistava, ali i premlaćivanja i onoga kroz šta je prošao nakon zarobljavanja.

"Bio je to stravičan masakr nedužnih ljudi. I danas kad prođem kroz Rujevicu uhvati me jeza, ali me najviše boli što još niko nije procesuiran za taj zločin iako se znaju imena počinilaca", rekao je Bubić.

On je dodao da je Policija Republike Srpske tužilaštvu predala krivične prijave protiv odgovornih za taj zločin, ali da još niko od njih nije odgovarao. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana