Kotor Varoš: Direktorima iz SDS-a i PDP-a dodatnih 327.000

Vedrana Kulaga
Kotor Varoš: Direktorima iz SDS-a i PDP-a dodatnih 327.000

Kotor Varoš - Ustanovama i organizacijama na čijem se čelu nalazi kadar SDS-a i PDP-a izmjenama prijedloga budžeta za 2014. godinu koje su usvojene glasovima odbornika tih stranaka na raspolaganje je dato dodatnih 327.000 maraka.

Kotor Varoš je budžet za tekuću godinu u iznosu od 7,59 miliona KM dobio tek pretposljednjeg majskog dana, ali je skupštinska većina koju čine SDS, PDP i SDA usvojila čak 19 amandmana i značajno izmijenila njegovu unutrašnju strukturu. Zanimljivo je da se najveće promjene odnose upravo na ustanove i organizacije u kojima je krajem prošle godine na čelne pozicije imenovan kadar SDS-a i PDP-a nakon što su te stranke uz pomoć SDA preuzele skupštinsku većinu. Usvojenim amandmanima smanjene su budžetske stavke koje se odnose na održavanje puteva, zimsku službu, otklanjanje posljedica od poplava, pomoć ratnim vojnim invalidima, nezaposlenim borcima, malim i srednjim preduzećima i sport.

Načelnik Kotor Varoša Dalibor Vučanović i opozicioni SNSD tvrde da je cilj izmjena budžeta da se omogući dodatno zapošljavanje stranačkog kadra i prikupljanje političkih poena, a da će zbog budžetskih stavki koje su smanjene štetu imati svi građani. Vučanović je zbog toga najavio da će od Ministarstva finansija RS tražiti da ne da saglasnost na usvojeni budžet.

Budžet Centra za kulturu, sport i informisanje, na čijem je čelu kadar SDS-a Vesna Narić, povećan je za 88.000 KM, a sav iznos prebačen je sa zimske službe. Starješina u Vatrogasnom društvu Nedeljko Sakan iz PDP-a dobio je dodatnih 73.200 KM, a povišica je stigla uglavnom na uštrb održavanja puteva i zimske službe, te čišćenja javnih površina i održavanja ulične rasvjete. Vrtiću kojim rukovodi Sanela Mikić iz SDS-a budžet je povećan za 59.000 KM, a najviše novca zbog toga je otkinuto sa stavke za otklanjanje posljedica poplava.

Centru za socijalni rad na čijem je čelu Dragan Pejaković iz PDP-a dodijeljeno je za jednokratnu socijalnu pomoć dodatnih 40.000, a za plate 9.000 maraka. Posljedica toga bilo je smanjenje budžetske rezerve koja služi za hitne intervencije i nepredviđene troškove i granta za udruženja građana. Budžet Doma zdravlja "Sveti Pantelejmon", na čijem čelu je kadar SDS-a Milorad Kuzmić, povećan je za 36.000 maraka, a zbog toga će manje novca biti usmjereno za pomoć malim i srednjim preduzećima i unapređenje sporta. Dom zdravlja se nedavno našao u centru afere zbog stranačkog zapošljavanja za koje nisu dobili saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS čime su se oglušili o odluku Vlade. Više novca je dobila i lokalna boračka organizacija čiji je predsjednik Gosto Trivunović iz SDS-a zbog čega je umanjena pomoć za ratne vojne invalide i nezaposlene borce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana