Kotor Varoš: Devet odbornika prijavljeno zbog sukoba interesa

Vedrana Kulaga
Kotor Varoš: Devet odbornika prijavljeno zbog sukoba interesa

Kotor Varoš - Izvorna SDS i DNS u Kotor Varošu prijavili su Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti devet odbornika iz lokalne skupštine za koje smatraju da su u sukobu interesa i da nisu mogli glasati za nedavno usvojeni opštinski budžet za ovu godinu.

Prijave se odnose na pet odbornika SDS-a, tri PDP-a i jedan iz SNSD-a. Prijava je dostavljena na zahtjev Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti, koja je zatražila da budu ispitivani medijski navodi da su odbornici za koje se sumnja da su u sukobu interesa sredinom decembra prošle godine učestvovali u usvajanju nacrta rebalansa opštinskog budžeta za 2015. i budžeta za ovu godinu. Isti odbornici podržali su i budžet za 2016. usvojen posljednjeg dana prošle godine.

Odbornici opozicionih Izvorne SDS i DNS-a su i na sjednici Skupštine opštine Kotor Varoš upozoravali na sukob interesa, ali su bez obzira na to odluke donesene. Odluke su dobile zeleno svjetlo zahvaljujući glasovima odbornika PDP-a, SDS-a, SDA i dijela SNSD-a, a iz Izvorne SDS su upozorili da su sporni glasovi devet odbornika, jer su podržali budžet iako su povezani sa ustanovama koje se finansiraju iz opštinskog budžeta. Većina njih uz odbornički dodatak primaju i plate i naknade u ustanovama i preduzećima koji se u potpunosti ili djelimično finansiraju iz opštinskog budžeta, dok su u pojedinim slučajevima članovi porodice odbornika zaposleni u opštinskim ustanovama i preduzećima.

U dopisu koji je dostavljen na adresu Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti zatraženo je da hitno bude pokrenuta procedura ispitivanja sukoba interesa. Izvorna SDS i DNS ističu da su sporni odbornici cijeli mandat započet 2012. godine učestvovali u donošenju svih odluka uključujući privremene odluke o finansiranju, izvršenju budžeta, prijedlogu rebalansa budžeta za 2015. i nacrtu budžeta za 2016. godinu. U prijavi je navedeno da su učestvovali i u donošenju odluka o imenovanju rukovodilaca javnih ustanova i članova upravnih odbora.

- Dostavili smo obrazloženja za svakog odbornika za kojeg smatramo da je u sukobu interesa. Oni su zloupotrijebili mandat. Zanimljivo je da je samo jedan odbornik bio u sukobu interesa kada je dobio mandat, a svi ostali su kasnije doveli sebe u taj položaj - rekao je odbornik Izvorne SDS Slavko Đukić.

U Opštinskom odboru DNS-a Kotor Varoš su kazali da se funkcionisanje lokalne uprave mora dovesti u zakonske okvire, te da treba ispitati sve nepravilnosti na koje se mjesecima ukazuje.

- Ako se dokaže da je veći broj odbornika zaista u sukobu interesa tražićemo odgovornost onih koji su godinama tolerisali takvo stanje i nisu preduzimali ništa da taj problem bude riješen - kazali su u DNS-u.

Zapisnici

Izvorna SDS i DNS su upozorili da opštinska stručna služba ne vodi zapisnike sa skupštinskih zasjedanja u skladu sa Poslovnikom o radu.

- To čine jer su svjesni činjeničnog stanja i kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa od strane odbornika koji čine skupštinsku većinu. Stručna služba na čelu sa sekretarom Skupštine opštine Snježanom Jurić i predsjednikom Skupštine opštine Ibrahimom Palićem prikriva imena odbornika koji donose sporne odluke - navedeno je u dopisu Republičkoj komisiji za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti.

Glasanje mimo stava stranke

Odbornik SNSD-a Branko Ponorac, osim pod lupom Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti, naći će se i na meti stranačkih organa jer je mimo stava stranke glasao za budžet za 2016. godinu. Zbog glasanja suprotno stavu SNSD-a, koji je u kotorvaroškom parlamentu opozicija, stranački organi provjeravaju i Ljubinka Trifkovića.

Bojan Đekanović, SDS

Učestvovao u donošenju odluka koje se tiču finansiranja i članova Upravnog odbora Doma zdravlja, koji se dijelom finansira iz opštinskog budžeta i gdje je zaposlena njegova supruga. Glasao i za odluke godišnjeg plana utroška namjenskih sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata Šumskog gazdinstva "Vrbanja" u kojem je zaposlen.

Biljana Lukić, SDS

Zaposlena u Domu zdravlja čiji je osnivač opština, a učestvovala je u donošenju odluka koje se tiču finansiranja i imenovanja direktora i članova Upravnog odbora te javne ustanove.

Mladen Trivunović, SDS

Kao direktor i radnik u Šumskom gazdinstvu "Vrbanja" učestvovao u pripremi odluka i glasao za odluku o godišnjem planu utroška namjenskih sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata.

Obrenko Pucarević, SDS

Od septembra 2015. godine zaposlen u vrtiću "Larisa Šugić" čiji je osnivač opština i koji se najvećim dijelom finansira iz opštinskog budžeta. Učestvovao i u donošenju odluka koje se tiču direktnog finansiranja te javne ustanove i imenovanja članova Upravnog odbora vrtića.

Milorad Savanović, SDS

Učestvovao u donošenju odluka koje se tiču finansiranja i izbora članova Upravnog odbora vrtića "Larisa Šugić" u kojem je zaposlena njegova supruga. Osnivač vrtića je opština i on se najvećim dijelom finansira iz opštinskog budžeta.

Miodrag Petrović, PDP

Zaposlen u opštini Kotor Varoš na mjestu predsjednika Komisije za društveni nadzor. Kao radnik opštine prima platu u punom iznosu, a istovremeno prima i odborničku naknadu.

Radenko Čupić, PDP

Zaposlen u Civilnoj zaštiti koja je organ opštine Kotor Varoš. Učestvovao i u donošenju odluka o izboru članova Upravnog odbora vrtića "Larisa Šugić", koja je javna ustanova i u kojoj je zaposlen njegov sin.

Vladimir Bibić, PDP

Imenovan 1. oktobra za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Kotor Varoš čiji je osnivač opština i dijelom se finansira iz lokalnog budžeta. Glasao za promjenu člana Upravnog odbora Doma zdravlja u kojoj je odgovorno lice.

Branko Ponorac, SNSD

Nalazi se u stalnom radnom odnosu u Komunalnom preduzeću "Bobas" čiji je osnivač i većinski vlasnik opština Kotor Varoš iz čijeg se budžeta dijelom i finansira. Učestvovao u donošenju svih odluka koje se tiču finansiranja tog preduzeća. Supruga mu je zaposlena u lokalnoj upravi opštine Kotor Varoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana