Kotor Varoš: BFC sertifikat potvrda povoljnog poslovnog okruženja

Srna
Foto: Srna

KOTOR VAROŠ - Opština Kotor Varoš dobitnik je prestižnog BFC sertifikata, što znači da ima povoljno poslovno okruženje, koje govori potencijalnim investitorima da je riječ o lokalnoj zajednici koja je orijentisana ka potrebama i zahtjevima privrednika, rekao je načelnik ove opštine Zdenko Sakan.

"Proces resertifikacije dokazuje da su opštinske službe odlučne u namjeri da održe dostignuti standard, kao i da unaprijede postojeće procese i usluge koje sprovode u svom radu u skladu sa kriterijumima sertifikacije", istakao je Sakan Srni.

U procesu resertifikacije opština Kotor Varoš je unaprijedila proces pružanja usluga građanima, kao i postojećim i potencijalnim investitorima.

"Poboljšali smo rad Privrednog savjeta koji je kroz ovaj proces intenzivirao svoj rad. U Privredni savjet uključeni su istaknuti privrednici, koji zapošljavaju više od 80 odsto radne snage, a formiran je s ciljem približavanja problema i potrebe privrede predstavnicima lokalne samouprave, povećanju transparentnosti i uvažavanju glasa privrednika", naglasio je Sakan.

On je rekao da je u prošloj, ali i ovoj godini nastavljena izgradnja i uljepšavanje opštine, podignut je nivo komunalnih usluga i realizovan značajan broj planiranih investicija, a težište je stavljeno na obezbjeđivanje novih razvojnih investicija i zapošljavanje.

"Uspjeli smo da realizujemo značajan broj projekata predviđenih planom kapitalnih investicija i zahvaljujući domaćinskom poslovanju i racionalnom trošenju budžetskih sredstava uspjeli smo pokriti budžetski deficit iz prošle godine od 370.000 KM", naveo je Sakan.

On je dodao da se osjećaju pozitivni efekti i benefiti od dobijanja BFC SEE sertifikata, te da sertifikat predstavlja svojevrsnu garanciju investitorima da određena lokalna samouprava pruža visok nivo usluga kompanijama u sve tri faze značajne za razvoj biznisa - predinvesticiona, investiciona i postinvesticiona.

"U veoma kratkom roku izlazimo u susret investitorima u pogledu pružanja usluga i investicionih potencijala, dostupnosti informacija i proaktivnosti u rješavanju zahtjeva privrednika", poručio je Sakan.

Na ovaj način stvara se dobra reputacija u regiji za privrednike sa područja opštine, u vremenu kada sve zemlje u širem okruženju ulažu značajne napore ka ekonomskom razvoju.

"Izradili smo baze podataka o slobodnim poslovnim objektima i građevinskom zemljištu, anketirali privrednike i prikupili informacije o potrebama privrede, tržištu radne snage, kvalitetu usluga javnog sektora. Sve su to konkretne smjernice za unapređenje poslovanja i rad lokalne uprave, a redizajnirali smo postojeću i uradili novu veb-stranicu namijenjenu poslovnoj zajednici /invest-kotorvaros.com/", rekao je Sakan.

On je dodao da je skupštinskim odlukama privrednicima omogućena prodaja građevinskog zemljišta pod povoljnim uslovima /odgođeno plaćanje rente, mogućnost kupovine zemljišta neposrednom pogodbom, smanjena stopa poreza na nepokretnosti/.

Sakan je naveo poslodavci u Kotor Varošu sve češće imaju problem pronalaska kvalitetne radne snage, kao i zadržavanje iste.

Kotor Varoš je jedna od rijetkih opština u BiH koja ima suficit u izvozu zahvaljujući brojnim privrednim subjektima. Postojeći investitori u proizvodnom sektoru, posebno u obućarskoj industriji, koji reinvestiraju i proširuju proizvodnju i zapošljavaju više od 3.000 radnika su najbolji promoteri opštine i povoljnog poslovnog ambijenta.

Fabrika obuće "Sportek" zapošljava oko 2.000 radnika i oni su nosioci razvoja u ovoj oblasti. Fabrika obuće "Dermal" u Kotor Varošu ima 1.000 zaposlenih i konstantno zapošljava nove radnike. Obim njihovog poslovanja i zapošljavanja se u kontinuitetu povećava, čime se povećava i bruto domaći proizvod, a ujedno se poboljšava i spoljno trgovinska razmjena.

U mašinskoj industriji "Sim Tehnik" ima za cilj da postane lider u regionu u maloserijskoj proizvodnji, te da ostvari stabilnu konkurentnost na evropskom i svjetskom tržištu. Neprestano ulažu značajna finansijska sredstva u nabavku savremene opreme visokog kvaliteta za izradu mašinskih dijelova.

"Mehaničke konstrukcije" zapošljavaju preko 170 radnika, u "Fagus grupaciji" posluje osam članica i to "Fagus Haus", proizvodnja prozora i vrata, "Vrbanja šume", "Bor petrol", "Abis", "Hajdučke vode" "Silvatika", "Arboreko" i "Nomar".

"Ovih osam firmi ima zajedno više od 400 zaposlenih, pri čemu je oko 80 odsto tih radnika iz opštine Kotor Varoš", zaključuje Sakan i dodaje da su i brojni drugi privrednici svojevrsni ambasadori dobre privredne aktivnosti i na osnovu njihovog rada opštinu Kotor Varoš potencijalni investitori mogu prepoznati kao sredinu sa kvalitenim poslovnim ambijentom.

Opština Kotor Varoš dobitnik je prestižnog BFC sertifikata, što znači da ima povoljno poslovno okruženje. Početkom godine na manifestaciji "Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2021. godinu" posebno priznanje za najvišu ocjenu ispunjenosti kriterijuma u okviru BFC SEE programa pripalo je opštini Kotor Varoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana