Kostajnica: Lokalitet Gradina u lošem stanju

Srna
Kostajnica: Lokalitet Gradina u lošem stanju

KOSTAJNICA - Arheološki lokalitet Gradina, na području opštine Kostajnica, u lošem je stanju zbog potkopavanja i odrona, rekla je Srni profesor arheologije iz Zavoda za zaštitu kuluturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Ljubica Srdić.

 

 

"Zidovi, koje je ogolio odron, povezani su malterom, a oko gradine se nalazi opkop, što je sada slabo vidljivo zbog lošeg stanja lokaliteta. Ovdje smo našli fragment keramike kada smo vršili rekognosciranje terena 2010. godine", navela je Srdićeva, koja je danas obišla ovaj lokalitet u društvu arheologa Danijele Radosavac i Ljiljane Parežanin Vručinić.

Ona je naglasila da je riječ o praistorijskom arheološkom lokalitetu koji se nalazi na 333 metra nadmorske visine.

Srdićeva kaže da se mora izvršiti istraživanje da bi se znala vrijednost ovog lokaliteta, ali da sada finansije to ne dozvoljavaju, pa bi najbolje bilo da se lokalitet zaštiti od iskopavanja kamena i dalje devastacije.

"Najvažniju ulogu u očuvanju kulturnog nasljeđa imaju stanovnici koji su u neposrednoj blizini arheoloških lokaliteta. Zbog toga se svi koji pretpostavljaju da je nešto spomenik kulture mogu obratiti ljudima u muzeju u Prijedoru ili nama u Zavodu", rekla je Srdićeva.

Ona je istakla da se mora čuvati i zaštititi kulturno nasljeđe jer onaj ko nema prošlost neće imati ni budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana