Kostajnica: Godinama trošili novac koji nemaju

Marina Čigoja
Kostajnica: Godinama trošili novac koji nemaju

BANjALUKA - Opština Kostajnica stvarala je prošle godine veće obaveze nego što je imala novca na raspolaganju, kršila zakon o javnim nabavkama, nenamjenski trošila novac od naknada za šume i imala niz drugih propusta u radu zbog kojih joj je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala negativno mišljenje.

 

U revizorskom izvještaju za prošlu godinu navedeno je da je budžet opštine Kostajnica već duži period nelikvidan i da su godinama stvarane obaveze za koje nije postojao novac u budžetu.

Revizori su istakli da se obaveze prenose iz godine u godinu bez prethodnog iskazivanja tekućih rashoda i izdataka na stvarnim pozicijama, što dovodi do pogrešnog iskazivanja izvršenja budžeta i finansijskog rezultata.

- Dio obaveza iz prethodnog perioda je tokom 2014. godine izmiren iz tekućih sredstava, ali najveći dio je i dalje neizmiren, tako da na kraju prošle godine nije bilo novca za plaćanje dospjelih neizmirenih obaveza u iznosu od najmanje 600.000 KM. Te obaveze odnose se na plate i naknade zaposlenima, dobavljače, grantove i doznake na ime socijalnih davanja, te obaveze za kamate - naveli su revizori.

Među brojnim propustima koje su detektovali revizori naveden je i izbor izvođača za proširenje vodovodne mreže gradskog vodovoda i kanalizacione mreže, koji je sproveden bez tendera, čime su narušena osnovna načela Zakona o javnim nabavkama BiH.

- Procjena vrijednosti ugovora nije obavljena u skladu sa zakonom, iznosi u pojedinim ponudama su se značajno razlikovali, a ugovorni organ nije tražio dodatno obrazloženje ni analizu cijena - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori su ukazali i da budžet, odnosno njegov rebalans za prošlu godinu nije donesen u potpunosti u skladu sa zakonom, jer su izdvajanja za plate i naknade zaposlenih u Centru za socijalni rad bila manja od potrebnih. Takođe, opština Kostajnica ne raspolaže podacima o sudskim sporovima koje u njeno ime vodi Pravobranilaštvo RS, niti je utvrđeno tačno stanje imovine i obaveza. Revizori su utvrdili da kratkoročne obaveze opštine na kraju prošle godine od 985.585 KM nisu pravilno iskazane, dok su dugoročne obaveze bile 2,29 miliona.

Načelnik Kostajnice Drago Bundalo nije želio da komentariše izvještaj, istakavši da će vrijeme pokazati šta je istina.

- Navodi iz izvještaja nisu tačni. Isti dan kad sam poslao primjedbe na revizorski izvještaj na njih je odgovoreno. Neću uopšte to da komentarišem dok se ne stvori povoljniji politički i realni ambijent u RS - rekao je Bundalo.

Na šta su ukazali revizori

- Izbor izvođača radova sproveden bez tendera

- Budžet nije u potpunosti donesen u skladu sa zakonom

- Nije utvrđeno tačno stanje imovine i obaveza

- Nema podataka o sudskim sporovima

 

Preporuke

Revizori su načelniku Kostajnice dali niz preporuka koje se, između ostalog, odnose na to da se primijene adekvatni postupci javnih nabavki koji će biti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da se kod pripremanja i donošenja budžeta sagledaju realne mogućnosti finansiranja i u skladu s tim planiraju aktivnosti koje će se izvršavati.

Preporučili su i da se novac od naknada za šume koristi namjenski, da se preduzmu mjere za izmirenje obaveza nepokrivenog deficita, te da se sudski sporovi prate, analiziraju, procijene ishodi i vrijednost i preduzmu mjere za sprečavanje negativnog ishoda po opštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana