Kostajnica: Budžetski prihodi u prošloj godini 221 odsto veći nego 2020.

Srna
Foto: Radio Kostajinica

KOSTAJNICA - Odbornici Skupštine opštine Kostajnica usvojili su danas izvještaj o izvršenju budžeta za 2021. godinu u iznosu od 6,9 miliona KM.

Načelnik Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Mirjana Kostadinović rekla je Srni da izvršenje budžetskih prihoda za prošlu godinu iznosi 231 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

"Poreski prihodi su izvršeni u procentu od 122 odsto, a neporeski 115 odsto, međutim najveća razlika u odnosu na prethodnu godinu je u grantovima koji su izvršeni u iznosu od 3,3 miliona KM, a najznačajnija stavka među grantovima je donacija Vlade Srbije", navela je Kostadinovićeva.

Prema njenim riječima, zahvaljujući ovoj donaciji, opština je izmirila sve dugove iz prethodnog perioda i konsolidovala finansije, te redovno plaća tekuće obaveze.

Ona je napomenula da su odbornici danas usvojili i odluku kojom se odobravaju sredstva za nabavku udžbenika za učenike od petog do devetog razreda Osnovne škole "Petar Mećava".

"Opština će kupiti knjige za 147 učenika kostajničke osnovne škole, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 34.130 KM", rekla je Kostadinovićeva, podsjećajući da za djecu iz višečlanih porodica sa troje i više djece, školske knjige obezbjeđuje resorno ministarstvo.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o kriterijumima i mjerilima za dodjelu finansijske pomoći za sanaciju materijalne štete izazvane zemljotresom na stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je da će ovom odlukom pravo na sredstva ostvariti i lica koja su vlasnici, ali nisu živjela u objektu za vrijeme zemljotresa, kao i javna preduzeća i ustanove, što do sada nije bio slučaj.

"Sredstva za prioritetnu sanaciju su već isplaćena. Međutim, imamo određen broj predmeta koji nije riješen zbog imovinsko-pravnih odnosa. Zbog toga je i došlo do ove odluke koja je danas usvojena. Imamo određene izmjene koje nisu vezane za prebivalište, nego za objekte, dakle idemo u tom smjeru da svi objekti koji su oštećeni u zemljotresu dobiju naknadu za štetu", rekao je Janjetović.

On je dodao da opština Kostajnica za realizaciju ove odluke raspolaže sa dva miliona KM, koliko je i planirano za ovu namjenu iz druge tranše donacije Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana