Kosovska bitka - dio nacionalnog identiteta Srba

Srna
Kosovska bitka - dio nacionalnog identiteta Srba

ŠAMAC - U Gornjoj Slatini kod Šamca večeras je održana svečana akademija i otvoren tradicionalni “Vidovdanski sabor”, odakle je poručeno da kosovsko predanje mora biti dostojno prenošeno na pokoljenja koja dolaze.

Sveštenik Dragan Pavlović iz Gornje Slatine besjedio je o Kosovskom boju koji predstavlja dio nacionalnog i kulturnog identiteta pravoslavnih Srba.

“Kosovsko predanje se prenosilo na generacije prije nas i mi, kao nasljednici tog predanja, treba da ga dostojno prenosimo na pokoljenja koja dolaze”, rekao je Pavlović u besjedi na Akademiji.

Otvarajući Akademiju i 17. “Vidovdanski sabor” u ime Organizacionog odbora Ljubiša Stanišić je rekao da je ove godine proslava skromnija nego prethodnih, zbog pandemije virusa korona.

“Nisu izostale određene sportske i kulturne manifestacije”, naglasio je Stanišić.

Predsjednik Kluba istoričara “Posavina” Maja Vidović rekla je Srni da Vidovdan i samo Kosovo predstavljaju simbol srpskog stradanja za hrišćansku vjeru, ali i simbol vaskrsenja, budući da povezuje generacije i generacije jednim od najvažnijih zavjeta - kosovskim.

“Kosovski zavjet je oličen idealima kao što su sloboda, vjera, nacija i identitet. On je fundamentalno oličen legendama i istorijom. Predstavlja ono što mi danas možemo nazvati savremenim nacionalizmom. Kada bismo iz srpske istorje izbacili Vidovdan i predanje o njemu - mi bismo izgublili sami sebe”, rekla je Vidovićeva.

U kulturno-zabavnom programu večeras sa recitacijama učestvovali učenici Osnovne škole iz Gornje Slatine, kao predstavnici Književnog kluba “Savovanje” i Kluba istoričara “Posavina”.

Obilježavanje Vidovdana biće nastavljeno sutra u Gornjoj Slatini, gdje će biti služen parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas, uključujući i 29 boraca Vojske Republike Srpske iz ovog mjesta palih u proteklom ratu.

Za sutra je najavljeno i takmičenje u šest sportskih disciplina, na kojem će učestvovati oko 200 mještana Gornje Slatine i zaseoka Grbača i Panjik.

Pokrovitelj ove manifestacije je opština Šamac, uz pomoć sponzora sa šamačkog područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana