Kosidba na Gvoznu pod upitnikom

S. M.
Kosidba na Gvoznu pod upitnikom

KALINOVIK - Održavanje tradicionalne kosidbe livade Gvozno iznad Kalinovika, na obroncima Treskavice, na koju su više godina unazad dolazili najbolji kosci iz sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije, a koja je najavljena za 24. jul, pod velikim je znakom pitanja.

Troškovi organizacije ove manifestacije uvijek su padali na opštinu Kalinovik, koja ih ove godine, zbog problema u budžetu, ne može prihvatiti, zbog čega traži sponzore i pomoć drugih.

- Boračka organizacija Kalinovika, koja organizuje kosidbu, sama, a ni uz našu pomoć, ne može da podnese troškove ove memorijalne manifestacije, koja vraća sjećanje na ratnu 1993. godinu kada su pripadnici Gardijske brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, ostavivši nakratko puške i ostalu ratnu opremu, zajedno sa generalom Ratkom Mladićem, pokosili Gvozno radi pomoći ovdašnjim seljacima u obezbjeđenju hrane za prehranu stoke naredne zime - rekao je načelnik opštine Kalinovik Radomir Sladoja. On je istakao da su u toku intenzivni pregovori sa boračkim organizacijama iz okruženja da pripomognu u pokrivanju bar dijela troškova ove manifestacije.

- Ako naiđemo na razumijevanje, koševina na brdu Gvozno će se održati, u suprotnom neće - kazao je Sladoja. Prošle godine ova manifestacija je odgođena zbog pandemije virusa korona.

- Mnogima je bilo žao jer je poseban doživljaj biti među više stotina najboljih kosaca i podsjetiti se na događaj od prije skoro tri decenije kada su u vihoru rata, srpski narod i vojska, nalazili vremena da, uz borbu za slobodu, ne zapuštaju ni livade svojih predaka. Biti svoj na svome bila je i tada poruka mladim vojnicima i svima drugima koji su prisustvovali koševini. General Mladić, koji je rođen na vrletima Kalinovika, tada je prvi zakosio rosnu travu na Gvoznu - rekao je predsjednik opštinske Boračke organizacije u Kalinoviku Radoslav Žmukić.

Predsjednik Koordinacionog odbora boračkih organizacija gornjodrinske regije kazao je da će 2019. ostati upamćena po tome da je na koševini na Gvoznu učestvovalo više stotina kosaca, uglavnom bivših boraca VRS.

- Mi se spremamo da i ove godine u većem broju idemo u Kalinovik. Trudimo se da održimo tradiciju, a konkretne poteze u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike dogovorićemo u narednih nekoliko dana - rekao je Aleksandar - Aco Savić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana