Košarkaški gorostas iz Srpca plijeni talentom

Dejan Jovičić
Košarkaški gorostas iz Srpca plijeni talentom

SRBAC - Iako ima tek 16 godina, srbački gimnazijalac Nemanja Vučenović napunio je svoje vitrine brojnim trofejima koje je osvojio kao jedan od najtalentovanijih košarkaša na ovim prostorima.

Već četiri godine član je Igokee iz Aleksandrovca sa kojom je četiri puta bio prvak Republike Srpske u mlađim kategorijama, a kao član juniorske selekcije ovog kluba nosio je i kapitensku traku. Do sada je tri puta pozivan u reprezentaciju Republike Srpske, a išao je i na okupljanje mladih reprezentativaca Srbije u Kragujevcu zajedno sa još 30 najperspektivnijih košarkaša iz regiona.

Ovaj mladi gorostas od dva metra košarku je zavolio prije devet godina kada je reprezentacija Srbije 2014. godine osvojila srebro na svjetskom prvenstvu.

- Često sam u tom periodu odlazio na igralište i igrao povremeno košarku sa prijateljima i tada su nastavnici i roditelji primijetili da imam dara, a uz to sam uvijek bio najviši u svojoj generaciji. Ljubav je vremenom postajala sve veća i u proljeće 2019. godine odlučio sam da počnem ozbiljnije trenirati - kaže Nemanja.

Pošto u Srpcu već godinama ne postoji košarkaški klub, kontaktirao je trenere Igokee koji su brzo prepoznali da se u njemu krije veliki talenat. Krenuo je sa treninzima od mlađih pionira i kao jedan od nosilaca igre prešao u pionirsku kategoriju gdje je pod vođstvom trenera Željka Kelečevića za godinu i po napredovao ekstremno brzo, tako da je stigao i reprezentativni poziv.

- Ljudi u klubu stalno prate moju igru i napredak i za sada ispunjavam očekivanja tako da se nadam da ću u budućnosti zaigrati u prvom timu. Potpisao sam prošle godine stipendijski ugovor, jer smatram da zaista imam dobre uslove i da je ovo odlična sredina za napredak. Postojala je mogućnost da odem na probu u zagrebačku Cibonu, a imao sam ponude i od banjalučkog Borca, ali mislim da je Igokea najbolji izbor za mene – kaže Nemanja.

Trenutno nastupa za kadete na poziciji krila, ali podjednako dobro pokriva sve pozicije na terenu zbog svoje visine, brzine i koordinacije. Kako bi usavršio svoj talenat često prati evropsku košarku koja mu je, kako kaže, omiljenija od američke, a najviše gleda mečeve Crvene zvezde i Igokee.

- Igrači čije partije studiram i pratim su Vladimir Lučić, Nikola Kalinić i Bogdan Bogdanović koji igraju na mojim pozicijama, a ako bih morao da izaberem omiljenog igrača to bi definitivno bio Nikola Jokić - kaže Nemanja.

Zbog napornih treninga svakodnevno mora da prevali desetine kilometara od kuće do dvorane a nekada ide i dva puta dnevno. Pored toga ne zapostavlja školske obaveze i jedan je od najboljih đaka u svom razredu, a prošle godine proglašen je i za učenika generacije Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca.

- Mnogi me pitaju da li ću upisati fakultet jednog dana ili ću se posvetiti isključivo košarci, ali o tome još ne razmišljam. Primarni cilj u ovom trenutku je profesionalno igranje košarke, ali nastaviću istim tempom, posvećujući se podjednako školi i sportu, pa ćemo vidjeti šta će na kraju biti bolje za mene - kaže Nemanja.

Priznanje

U februaru ove godine Nemanja Vučenović je za svoje uspjehe proglašen za najboljeg mladog sportistu opštine Srbac za 2022. godinu. Iako nema mnogo slobodnog vremena zbog bavljenja sportom i učenje, kaže da ponekad kod kuće odigra šah koji mu je takođe velika ljubav.                                                                        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana