Košarac: Višegrad zaslužuje integrisani granični prelaz

GS
Foto: Srna

Rješavanje problema plutajućeg otpada i gradske deponije, strategija razvoja poljopriverede, integrisani granični prelaz u Vardištu, razvojni planovi Višegrada bile su teme sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staše Košarca tokom posjete Višegradu.

On je razgovarao sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem i direktorom preduzeća Hidroelektrane na Drini Nedeljkom Perišićem.

Višegrad je grad turizma, i kao takav zaslužuje integrisani granični prelaz koji bi ubrzao protok ljudi i robe. U Saradnji BiH i Srbije očekuje se da će pitanje integrisanog graničnog prelaza biti riješeno u toku ove godine.

- Ja ću već u srijedu imati u Sarajevu sastanak sa ministrom spoljnje i unutrašnje trgovine u Vladi Srbije Tomom Momirovićem, gdje ćemo ovo mapirati kao ključno pitanje cijeneći da integrisani granični prelazi, ne samo Kotroman-Vardište, nego i Rača u značajnoj mjeri mogu otvoriti ovaj dio Srpske - rekao je Košarac.

Razvoj poljoprivredne proizvodnje uz pomoć međunarodnih fondova biće jedan od prioriteta u radu lokalne uprave u narednom periodu. Za razvoj poljoprivrede izdvojiće se više sredstava.

- FAO koji djeluje pri UNDP-u nam je već obezbjedio 20.000 maraka koje možemo rasporediti svima koji se bave plasteničkom proizvodnjom, a sredstva mogu biti usmjerena ka opremi za navodnjavanje - načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Primjenom ekoloških projekata na području Višegrada u saradnji opštine, resornog ministarstva i međunarodnih organizacija radiće se na problemu uklanjanja plutajućeg otpada iz gornjeg Drinskog jezera.

- Na ulazu u Višegrad se stvara ozbiljan potencijal smetljišta i koje dolazi iz drugih opština i moraćemo na regionalnom pristupu da definišemo to pitanje kako bi to među prvim prioritetnim pitanjima bilo tretirano adekvatno - naveo je Košarac.

- HE nijednom svojom aktivnošću ne doprinosi stvaranju otpada na akumulaciji rijeke Drine nego da jedina uz svakogodišnju pomoć HE Bajina Bašta koja uz angažovanje trećih lica izdvaja 100.000 maraka pomaže u samom čišćenju akumulacije rijeke Drine - istakao je direktor HE na Drini Nedeljko Perišić.

Na sastanku je razgovarano je i o mogućnostima proširenja turističke ponude Višegrada, koji bi trebalo da bude "vrata" turističke ponude Srpske među zemljama zapadnog Balkana, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana