Košarac: Hrabrije ući u ideju o slobodnoj trgovini sa evroazijskom carinskom unijom

Srna
Foto: fejsbuk

SARAJEVO- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da bi trebalo hrabrije ući u ideju potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom carinskom unijom, jer je riječ o tržištu na kom bi privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), te njihovi proizvodi mogli da participiraju.

"Osim tržišta EU, ovo tržište je impozantno, tako da moramo naći način da se proizvodi naših privrednika nađe na njemu", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu prije početka Regionalne konferencije Evropske preduzetničke mreže za jugoistočnu Evropu.

 

On je podsjetio da BiH ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji omogućava izlazak na tržište EU, sa kojom ostvaruje 72 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene, kao sa zemljama Cefte, gdje su privrednici iz Republike Srpske i FBiH vrlo vidljivi.

 

"Treba da promovišemo ideju da se radujemo uspjesima jednih i drugih i da kroz obim spoljnotrgovinsklog poslovanja pokažemo da su privrede Republike Srpske i FBiH osposobljene da preuzmu međunarodne standarde i proizvode takve proizvode koji će biti prisutni na mnogim tržištima", istakao je Košarac.

 

Govoreći o današnjoj konferenciji, na kojoj će biti predstavljeno kako pristupiti svim finansijskim izvorima za pomoć malim i srednjim preduzećima, Košarac je naveo da je riječ o značajnom događaju, s obzirom na činjenicu da se žele predstaviti vrlo jasne politike entiteta i zajedničkog nivoa, što se tiče razvoja malih i srednjih preduzeća u BiH.

 

"Kroz ovaj evropski forum, cijenići da su dva konzorcijuma, iz Republike Srpske i FBiH već prisutni na određenim projektima Evropske mreže, iz tog konteksta naše opredjeljenje je da sačuvamo i legitimitet i subjektivitet ovih konzorcijuma", istakao je Košarac.

 

Prema njegovim riječima, Ministarstvo na čijem je čelu želi da podstakne ulogu Spoljnotrgovinske komore BiH u tom procesu, cijeneći da je obaveza, kako entitetskih struktura vlasti tako i vlasti na nivou BiH, da putem svojih adekvatnih politika i strategija razvijaju mala i srednja preduzeća.

 

"Cilj Ministarstva je da ojača naše kapacitete, kroz zajedničke politike sa entitetima i da nastupamo vrlo vidljivo mnogim tržištima", istakao je Košarac i dodao da će ovakvi forumi sigurno dati doprinos privrednim subjektima iz Republike Srpske i FBiH da preuzmu neka nova iskustva, a Spoljnotrgovinskoj komori da afirmiše sve ono što se može proizvesti i razvijati u cijeloj BiH.

 

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je konzorcijum Republike Srpske koji čine Privredna komora Republike Srpske, Republička razvojna agencija, te Inovativni centar, zajedno sa univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, od 2013. godine član Evropske preduzetničke mreže.

 

"Cilj ovakvih konferencija jeste da se što više uvežu privredni subjekti u ovoj mreži", istakao je Petričević, te dodao da je za osam godina članstva konzorcijuma u Evropskoj preduzetničkoj mreži više od 2.500 privrednih subjekata iz Republike Srpske učestvovalo u različitim aktivnostima.

 

Prema njegovim riječima, ove kompanije iz Republike Srpske imale su priliku da pristupe određenim projektima prema EU, te da učestvuju u obukama vezanim za digitalizaciju i sve ono što je potrebno u savremenom poslovanju.

 

"Siguran sam da ćemo i u buduće vrijeme nastaviti da budemo dio ove mreže, zajedno sa konzorcijumom iz Republike Srpske i sve one aktivnosti koje su predviđene u radu samog Ministarstva i strategije čine i aktivnosti Evropske mreže preduzetništva", rekao je Petričević.

 

On je dodao da su te aktivnosti uvrštene u strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, za period 2021-2027. godina.

 

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da je ova preduzetnička mreža najveća, ne samo u Evropi, već u cijelom svijetu, te istakao da je ona donijela mnogo benefita privredi BiH.

 

"Zahvaljujući Evropskoj preduzetničkoj mreži, kompanije iz BiH su vidljivije na evropskom i svjetskom tržištu, odnosno imaju lakši pristup ovim tržištima", istakao je Vuković.

 

Prema njegovim riječima, zahvaljujući Mreži, Spoljnotrgovinska komora radi veliku, digitalnu platformu "Digitalna komora", kako bi kompanije iz BiH i njihovi proizvodi bili vidljiviji na inostranom tržištu.

 

Ministar razvoja i preduzetništva Federacije BiH Amir Zukić rekao je da se svi ciljevi konferencije i ove mreže poklapaju sa programskim aktivnostima i strateškim ciljevima ministarstva na čijem je čelu.

 

"Mreža predstavlja ozbiljan alat koji pomaže Ministarstvu u realizaciji tih ciljeva", istakao je Zukić i dodao da će vidljivost kompanija iz BiH obezbijediti njihovu vidljivost na svjetskom tržištu, ojačati ih, te im omogućiti da participiraju u svim procesima globalizacije i zapošljavaju više radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana