Korona nije pomrsila planove vlastima Istočnog Novog Sarajeva: Trg Srbija ukras centra opštine

Danijela Bajić
Korona nije pomrsila planove vlastima Istočnog Novog Sarajeva: Trg Srbija ukras centra opštine

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Trg Republike Srbije, čija se izgradnja privodi kraju, biće ukras centra opštine Istočno Novo Sarajevo, a u punom sjaju trebalo bi da zasija do kraja godine, kada je predviđen završetak sportske dvorane na njegovom platou.

Što se tiče radova na samom trgu, u koju je uloženo dva miliona maraka iz donacije Vlade Srbije, počelo je popločavanje, te postavljanje fontane i klupa, nakon čega će uslijediti sadnja drveća i ostalog zelenila.

Načelnik Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić kaže da im virus korona nije uspio pomrsiti planove kada je u pitanju završetak ovog, ali i mnogih drugih kapitalnih projekata.

- Polako jedan po jedan projekat završavamo. Za otprilike mjesec dana trebalo bi otvoriti i Trg Srbija, čija je površina 10.050 metara kvadratnih sa svim sadržajima. U sredini trga se nalazi velika sportska dvorana koja je započeta još 2000. godine, a nakon 12 godine se urušila - kazao je Ćosić. Dodao je da su udruženim sredstvima Vlade RS i ove lokalne zajednice izgradili dvoranu sa 2.250 mjesta, koja će biti opremljena po svjetskim standardima. U sklopu trga se, kaže Ćosić, nalazi poslovni dio za iznajmljivanje poslodavcima koji će zaposliti i do 30 sugrađana. Jezgro ove opštine nije jedino gradilište u Istočnom Novom Sarajevu, jer je u toku rekonstrukcija i sanacija lokalnih saobraćajnica.

- To je samo dio onoga što se trenutno radi kod nas. U planu imamo niz novih projekata, koji će doprinijeti većem razvoju ove opštine. Ono što nam daje vjetar u leđa da ne stajemo sa kapitalnim projektima je i to što ovih dana treba da uradimo rebalans budžeta nakon čega ćemo imati više novca na raspolaganju - istakao je Ćosić.

Sekretar mjesne zajednice “Toplik-Tilava” Svjetlana Vlačić istakla je da u ovom mjestu nema ulice koja nije asfaltirana, a čim se ukaže potreba za tim, mještani ne moraju puno da opominju nadležne. 

- Put za Petroviće je nedavno urađen, kao i izletište kod rijeke Sušice - kazala je Vlačićeva i dodala da su sugrađani, bez obzira u kojoj mjesnoj zajednici žive, posebno ponosni na sami centar, koji krasi trg Srbija.

Pozorište

Ljubiša Ćosić kaže da je sve ugovoreno da se do kraja godine opremi pozorište. Odlukom Vlade RS za završetak i unutrašnje opremanje pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu iz donacije Vlade Srbije odobreno je 500.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana