Kopač: Povećati proizvodnju električne energije putem obnovljivih izvora

Srna
Kopač: Povećati proizvodnju električne energije putem obnovljivih izvora

SARAJEVO - BiH u posljednjih nekoliko godina zaostaje u ispunjavanju obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici, posebno zbog činjenice da zemlja koja nije usvojila zakon o električnoj energiji i gasu ne ispunjava uslove iz Trećeg energetskog paketa, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač tokom onlajn prezentacije za poslanike i delegate Parlamentarne skupštine BiH.

Upozoravajući na činjenicu da se protiv BiH u ovom trenutku vodi osam prekršajnih postupaka, Kopač je naglasio da zemlja ima ozbiljan problem sa velikim procentom proizvedene eletrične energije putem uglja.

Kopač je apelovao na vlasti u BiH da iskoriste sve kapacitete za povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, budući da se, rekao je, BiH obavezala da će do 2050. godine završiti proces dekarbonizacije zemlje.

Kao značajan pozitivan korak, Kopač je istakao činjenicu da je Savjet ministara pripremio novi Nacrt odluke o kvalitetu tečnih goriva.

Prema riječima Kopača, Sekretarijat Energetske zajednice nema ozbiljnijih primjedbi na taj nacrt odluke, čijim bi usvajanjem ova oblast bila potpuno usklađena sa standardima EU.

Kopač je u prezentaciji ponudio pregled posljednjih aktivnosti Energetske zajednice, kao i procjenu ispunjavanja obaveza BiH iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Onlajn prezentaciji primjene obaveza BiH iz Ugovora o Energetskoj zajednici prisustvovali su zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Nermin Mandra i član Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Munib Jusufović, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Osim poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Savjeta ministara, entitetskih parlamenata, vlada, državnog regulatora, kao i vodećih entitetskih preduzeća za proizvodnju i distribuciju električne energije i distribuciju gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana