Kontinuirana podrška iz Mozzarta za Sigurni stan u Goraždu

Mozzart
Kontinuirana podrška iz Mozzarta za Sigurni stan u Goraždu

Protekle tri godine Sigurni stan u Goraždu je sigurna luka za žrtve porodičnog nasilja. Udruženje žena „Seka", uz podršku tamošnjeg Centra za socijalni rad, ženama i djeci- žrtvama porodičnog nasilja nudi smještaj i zbrinjavanje.

Njihov trud i zalaganje u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja ranije su prepoznali u kompaniji Mozzart, pa su ih podržali robnom donacijom. Ovog puta, sa iste adrese stigla im je novčana pomoć, a kontinuirana podrška ove kompanije mnogo im znači.

Kompanija Mozzart je jedna od rijetkih koja je prepoznala važnost i prioritet konkretnog djelovanja kroz pružanje ove vrste pomoći i podrške. Svaka podrška dobro dođe, ali kroz njihove robne i novčane donacije mi možemo učiniti da naš Sigurni stan bude pun topline, ljubavi i sigurnosti, te da se žene i djeca- žrtve nasilja tu osjećaju sigurno, zbrinuto i imaju svoje sigurno mjesto. Zahvalni smo kompaniji Mozzart na tome što su ovu bitnu temu prepoznali kao prioritetnu oblast prema kojoj djeluju – poručuje Amina Sarajlić, predsjednica Udruženja žena "SEKA" Goražde.

 

Ovaj smještaj je raspoloživ žrtvama nasilja od tri do šest mjeseci od trenutka kada se obrate za pomoć, ali i duže u skladu sa procjenom nadležnih institucija. Trenutno je Sigurni stan utočište za jednu majku i njeno dvoje djece. Tokom prošle godine, tu je boravilo deset žena i 15  djece. Često im se javlja veliki broj žena, ali i mladih djevojaka koje su u potrebi za sigurnim smještajem kako bi pobjegle iz kruga nasilja.

Za njih je to siguran prostor gdje se mogu osjećati zbrinuto, a svakako tu se podrazumijeva i obavezna psihološka pomoć i podrška. Često se desi da u periodu boravka, Centar za socijalni rad pronalazi načine i da se žrtve nasilja ekonomski zbrinu. To čine kroz mogućnost prekvalifikacije, zapošljavanja, a žrtva ima i mogućnost povratka u zajednicu, po sopstvenoj odluci, pa je dobro da je i u tom slučaju dovoljno osnažena.

Iz Udruženja žena „Seka" poručuju da je trajno rješenje problema rodno zasnovanog nasilja javno zagovaranje i transparentne javne kampanje koje imaju za cilj podizanje svijesti o ovom problemu. U posljednje vrijeme u BiH je porastao broj slučajeva femicida, kažu, pa smo kao društvo obavezni da učinimo sve da žene i djecu- žrtve nasilja zaštitimo. Zato svakodnevno nude edukacije i preventivne programe podrške ženama, djevojkama i djeci, kako bi u svakom momentu mogli da prepoznaju razne oblike nasilja i adekvatno reaguju u tim slučajevima.

Pouzdan partner u toj misiji im je kompanija Mozzart koja se zalaže za iste vrijednosti već godinama. Kroz projekat "Stop nasilju nad ženama" do sada su podržali svih osam Sigurnih kuća širom BiH i Prihvatni centar u Jajcu, a u tome su im se pridružila i poznata sportska imena i klubovi. Ovu plemenitu misiju, veoma važnu za bh. društvo nastaviće i u narednom periodu s jasnim ciljem- Stop nasilju nad ženama!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana