Kongres rudarstva u Beogradu prilika za razmjenu mišljenja

Srna
Kongres rudarstva u Beogradu prilika za razmjenu mišljenja

UGLjEVIK- Delegacija Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ "Ugljevik" učestvovala je na Kongresu rudarstva u Beogradu koji je bio prilika za razmjenu mišljenja sa stručnjacima iz oblasti rudarstva, ali i vodećim svjetskim i evropskim proizvođačima rudarske opreme i mašina.

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, kongres je ponovo održan, a delegaciju RiTE činili su izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika Dragiša Vidaković, rukovodilac Radne jedinice Rudnik Rade Kosanović i inženjeri rudnika, dok je otvaranju skupa prisustvovao i generalni direktor RiTE "Ugljevik" Čedomir Stojanović.

Vidaković je napomenuo da je kongres posebno važan iz ugla praćenja najnovijih tehnoloških dostignuća u rudarstvu, saopšteno je iz RiTE.

"Važno je prisustvo rukovodećeg i tehničkog osoblja Rudnika na ovakvom skupu da bi se proširila znanja. Pred nama je vrijeme puno izazova i cilj je da ga dočekamo što spremnije. Želimo adekvatno ispratiti tehnološki napredak jer je to jedan od preduslova unapređenja proizvodnje na rudniku `Ugljevik`", rekao je Vidaković.

On je ocijenio da se nadogradnjom postojećih kapaciteta novim tehnološkim dostignućima može povećati iskorištenost kapaciteta i olakšati rad i održavanje opreme.

Vidaković je ukazao da ugljevički gigant i u narednom periodu želi da opravda status jednog od najuređenijih i tehnološki najopremljenijih rudnika u regionu.

"Uz podršku `Elektroprivrede` i Vlade Republike Srpske želimo, kao i do sada, nastaviti nabavku nove, tehnološki modernije opreme i obezbijediti kvalitetnu proizvodnju u kontinuitetu", istakao je Vidaković.

Na kongresu koji je održan ove nedjelje bilo je riječi i o smanjenju emisije štetnih gasova.

"Međunarodne institucije pozivaju na smanjenje emisije ugljen-dioksida s ciljem redukcije proizvodnje uglja bez obzira na trenutnu energetsku situaciju. Zbog toga je pred nama izazovan zadatak - poštovati sve ekološke norme i standarde, a ne ugroziti kontinuitet snabdijevanja naše elektrane ugljem, pa samim tim i proizvodnju električne energije", rekao je Vidaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana