Koncesije za jače stočarstvo

Milijana Latinović
Koncesije za jače stočarstvo

Banjaluka - Republika Srpska ima velike resurse u brdsko-planinskim područjima, a iskorišćavanjem ovih potencijala došlo bi do povećanja stočnog fonda, veće proizvodnje mesa i smanjenja uvoza.

Istaknuto je ovo u informaciji o potencijalima livada i pašnjaka u RS, koju je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS usvojila Vlada.

- Cilj Srpske mora biti zadržavanje stanovništva na selu, a jedan od načina jeste i da se pašnjaci i livade u brdsko-planinskim područjima u državnom vlasništvu stave u funkciju kroz davanje pod koncesiju i zakup - istakli su u ministarstvu.

Dodaju da je Pravilnikom za ostvarivanje podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela potrebno planirati materijalnu podršku podsticanju iskorišćavanja ovih resursa.

- Značajne površine pašnjaka i livada su neiskorišćene, a s druge strane malo je porodičnih gazdinstava koja se bave ovčarstvom i kozarstvom, a koja bi držeći veća stada mogla angažovati i radnu snagu i neiskorišćene površine - naglasili su u ministarstvu.

Dodaju da su prema podacima iz katastra ukupne površine pod livadama i pašnjacima u RS oko 567.582 hektara.

- Za stavljanje u funkciju livada i pašnjaka i za razvoj stočarstva neophodno je obaviti detaljniju analizu zemljišta. Na osnovu toga je potrebno izdvojiti kvalitetnije pašnjake, zatim utvrditi vlasničku strukturu i infrastrukturu koja bi bila preduslov potencijalnim investitorima za zasnivanje proizvodnje - kažu u ministarstvu. 

Stočar iz sela Gornje Ratkovo na Manjači Marko Bjelić ističe da je uzgoj stoke tradicija, ali i osnovni izvor prihoda u porodici već nekoliko generacija. U svom domaćinstvu drži stado od 600 ovaca i oko 20 goveda, a najveći problem je što nema dovoljno pašnjaka i livada, pa teško dolazi do hrane za stoku.

- Podnio sam zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za koncesiju nad 400 dunuma pašnjaka. Komisija je izlazila na teren i sada čekam odgovor. Ako dobijem zemlju, sigurno ću povećati broj grla - rekao je Bjelić i dodao da je dnevna proizvodnja mlijeka oko 100 litara, a uz poboljšanje uslova za uzgoj stoke i ukupna proizvodnja biće veća.

Autohtone rase

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da posebnu pažnju treba posvetiti očuvanju autohtonih rasa domaćih životinja i autohtonih sorti gajenih biljaka, za čije držanje i uzgoj će se isplaćivati dodatni podsticaji.

Kvalitetnije pašnjačke regije u Srpskoj:

Regija 1

Šipovo

Mrkonjić Grad

Kupres

Jezero

Kneževo

Kotor Varoš

Regija 2

Sokolac

Rogatica

Han Pijesak

Regija 3

Kalinovik

Gacko

Nevesinje

Površine (u hektarima) pod livadama i pašnjacima u regijama

Livade       Pašnjaci

Regija 1      21.071        48.314

Regija 2      12.568        35.043

Regija 3      4.359 62.199

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana