Komotna vlast u Bijeljini u Mićićevim rukama

A. Janković, Lj. Aleksić
Komotna vlast u Bijeljini u Mićićevim rukama

Bijeljina - Gradski odbor DNS-a u Bijeljini pridružio se skupštinskoj većini koju predvodi SDS, čime je gradonačelnik Mićo Mićić obezbijedio komotnu vlast u svom dugogodišnjem bastionu.

Poslije potpisivanja koalicionog sporazuma SDS-a i DNS-a u Bijeljini vlast u srcu Semberije činiće šest stranaka i to SDS, PDP, DNS, SDA, NDP i SRS "Dr Vojislav Šešelj". Oni će raspolagati sa 19 od 31 glasa u Skupštini grada.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare SDS-a i DNS-a u petak rečeno je da će novi predsjednik Skupštine grada biti prvi čovjek bijeljinskog PDP-a Slaviša Marković, dok će potpredsjednici biti iz redova SDA i SRS "Dr Vojislav Šešelj".

Radikalima će pripasti i mjesto zamjenika gradonačelnika, a spekuliše se da bi u tu fotelju mogao sjesti Dragan Đurđević, doskorašnji predsjednik Skupštine Bijeljine i bivši Mićićev saradnik, a potom i ljuti protivnik. 

- Danas smo zaokružili proces formiranja skupštinske većine i veoma sam zadovoljan što su naši koalicioni partneri prepoznali kvalitet projekata koji su urađeni u proteklih deset godina - rekao je Mićić poslije potpisivanja sporazuma sa DNS-om.

On je istakao da je spreman na saradnju sa višim nivoima republičke vlasti, naglasivši da će razgovarati i sa SNSD-om s ciljem realizacije projekata neophodnih za dobrobit građana.

- Projekti od suštinske važnosti i za Bijeljinu i za RS su, između ostalih, autoput Bijeljina - Brčko, zatim zaštita od poplava, odnosno izgradnja Drinskog nasipa i regulacija korita rijeke Janje, te izgradnja autobuske stanice. Sve su to projekti za koje nam treba velika koalicija i dobra saradnja sa Savjetom ministara BiH i Vladom RS - istakao je Mićić.

Predsjednik GO DNS-a u Bijeljini Milan Dakić rekao je da su za ulazak u koaliciju dobili podršku od rukovodstva stranke.

- Pokazalo se u prethodnom periodu da tijesna skupštinska većina stvara određene probleme u funkcionisanju grada te smo zbog toga odlučili da podržimo Mićića i budemo dio komotne većine od 19 odbornika - rekao je Dakić.

Komentarišući odluku DNS-a i okretanje leđa starim koalicionim partnerima, predsjednik bijeljinskih socijalista Nedeljko Jović je rekao da će građani na narednim izborima pokazati da ni za jednu stranku nije dobro da u kampanji priča jedno, a poslije izbora radi drugo zarad ličnih interesa.

- DNS je imao pad na ovim izborima u Bijeljini i u narednom periodu će još više padati zbog svoje neprincipijelne politike - kazao je Jović.

Predsjednik gradskog odbora SNSD-a Bijeljina Nedeljko Ćorić u petak nije želio da komentariše priklanjanje DNS-a SDS-u.

Sjednica

Sjednica Skupštine grada Bijeljina trebalo bi da bude održana sredinom novembra, a kako saznajemo, DNS je u zamjenu za podršku od SDS-a tražio načelničke fotelje u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu, te Odjeljenju za inspekcijske poslove kojim i sada rukovodi kadar DNS-a.

Nezvanično, DNS je zatražio i direktorska mjesta u apoteci "Semberija", te vrtiću "Čika Jova Zmaj" i u još nekoliko gradskih preduzeća.

Ko će činiti lokalni parlament

VEĆINA

19 odbornika - SDS, PDP, DNS, SDA, NDP i SRS

OPOZICIJA

12 odbornika - SNSD, SP i Pokret "Uspješna Srpska"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana