Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika : Neprihvatljiv nacrt projekta "Trg oslobođenja" u Sarajevu

Srna
Foto: Vikipedija

SARAJEVO - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zaključila je da nacrt urbanističkog projekta "Trg oslobođenja - Alija Izetbegović" u Sarajevu nije prihvatljiv, pošto dostavljeno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradskog jezgra, koje na ovom prostoru ne predviđa izgradnju parking garaže.

Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone sa očuvanjem zelenog dijela površina, te predlaže izgradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima, saopšteno je iz ove institucije.

Zaključak je donesen na zahtjev Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo za mišljenje o nacrtu urbanističkog projekta "Trg oslobođenja - Alija Izetbegović", odnosno njegove usklađenosti sa odredbama odluke Komisije o proglašenju Istorijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH.

S obzirom na to da je, nakon donošenja odluke o proglašenju Istorijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, došlo do određenih nejasnoća u primjeni, Komisija je donijela zaključak da se pokrene procedura izmjene i dopune ove odluke.

Izmjenom i dopunom odluke će biti dodatno precizirane zone i nadležnosti različitih nivoa u prostornom obuhvatu predmetnog nacionalnog spomenika.

U saopštenju se navodi i da je Komisija zaprimila peticiju za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću, nacionalnim spomenikom BiH, a koja uključuju staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu, te bob stazu na Trebeviću.

Komisija je ocijenila da ovo područje treba biti zaštićeno i odlučila da se pristupi izradi odluke o proglašenju ovog prostora nacionalnim spomenikom.

S tim u vezi, Komisija očekuje da će aktivnosti na valorizaciji prostora i izradi odluke o proglašenju završiti u narednom periodu, uz saradnju nadležnih institucija.

Prema odredbama Aneksa osam Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, do donošenja konačne odluke o proglašenju nacionalnog spomenika, a najduže do godinu dana od podnošenja peticije, sve strane treba da se uzdrže od aktivnosti koje bi mogle da ugroze predloženo dobro, o čemu su obaviješteni svi nadležni organi i institucije na čijem se području nalaze predložena dobra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana