Kolo srpskih sestara u Šamcu danas farba i šara 920 vaskršnjih jaja

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC- Tridesetak članica Kola srpskih sestara "Kosovka djevojka" u Šamcu danas farba i šara 920 vaskršnjih jaja, koja će podijeliti domaćinstvima u stanju potrebe, onima sa više djece, a dio je namijenjen za Crkvu Svetog velikomučenika Dimitrija u ovoj opštini.

Riječ je o tradicionalnoj aktivnosti šamačkog Kola srpskih sestara, koja se sprovodi već devetu godinu na Veliki petak.

Od firme "Agreks" iz Donjeg Žabara dobili su donaciju od 720 jaja, a oko 200 dala im je Crkva u Šamcu kako bi im članice ovog udruženja ofarbale i našarale jaja.

Predsjednik Kola srpskih sestara "Kosovka djevojka" Ana Simeunović rekla je Srni da se trude da tehniku šaranja voskom prenesu mlađim generacijama, da organizuju radionice šaranja jaja i da je svake godine sve veći odziv mladih.

"Nadam se da taj stari način ukrašavanja jaja neće izumrijeti", dodala je Simeunovićeva.

Ona je napomenula da ove godine realizuju treću fazu projekta "Obuke žena u tradicionalnim zanatima", kojoj je prethodila prva i druga faza obuka u šivenju i vezenju, a ove godine je obuka u tkanju.

"U okviru projekta iskazali smo potrebu za nekom elementarnom opremom tako da smo uspjeli da kupimo razboj za tkanje, televizor android koji će nam zamijeniti kompjuter i za koji smo već naveli u projektu da nam je potreban i ostalo će uglavnom biti neki repromaterijal", navela je Simeunovićeva.

Ona je podsjetila da je projekat odobrilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske, koje je javni poziv raspisalo 2020. godine, kada je počela prva faza, a ove godine se završava.

"Ministarstvo uprave i lokalne samouprave decenijama raspisuje javni poziv za humanitarna udruženja - kola srpskih sestara, `Merhamet` i druge. Nama je odobreno 8.000 KM", rekla je Simeunovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana