Kolekcionar Alen Mešić iz Gradiške sakupio antikvitete za dva muzeja

Milan Vujić
Kolekcionar Alen Mešić iz Gradiške sakupio antikvitete za dva muzeja

GRADIŠKA - Kolekcionar Alen Mešić iz Gradiške prvi antikvitet našao je slučajno u podrumu sa trinaest godina, a danas, poslije 25 godina, ovaj zaljubljenik u starine u porodičnoj kući čuva eksponate dovoljne za dva muzeja.

U Mešićevoj sobi nalaze se segmenti istorije od mamuta, preko Kelta i Rimljana, Kulina bana i Kotromanića, Osmanlija i Austrougara, Kraljevine SHS i Jugoslavije pa do novije istorije.

- Sakupljam stari novac, staro oružje, markice, knjige, medalje, ordenje, bukvalno sve, jer me interesuje dosta stvari. Ne mogu se odlučiti za nešto posebno, tako da imam brojne eksponate iz raznih perioda - priča Mešić, koji je i predsjednik Udruženja “Denarijus”, koje okuplja kolekcionare iz cijele BiH.

Sve je, priča on, krenulo sasvim slučajno, kada je kao dječak u podrumu kuće svoje tetke pronašao par srebrnih kovanica iz perioda Austrougarske.

- To me je zainteresovalo, a ljubav prema starinama je samo više rasla. Većina ih potiče sa naših prostora jer su mi želja i cilj da predmeti koji su slika jednog prošlog vremena ostanu u našoj zemlji i da ih kroz izložbe prezentujemo i otrgnemo od zaborava - kazao je Mešić za “Glas Srpske”.

Onima kojima žele da se bave ovim hobijem savjetuje da redovno obilaze izložbe jer se upravo tu mogu naći zanimljivi predmeti.

- Posjećujem izložbe, kako kod nas, tako i u regionu, a predmete kupujem preko naših ljudi u dijaspori, ali i preko aukcijskih sajtova - kaže Mešić i dodaje da neke predmete ne može priuštiti, ali da se uvijek nađe nešto zanimljivo, a takođe sa kolegama razmjenjuje duplikate.

Naglašava da svaki predmet ima svoju priču, a neki od eksponata koji se nalaze u njegovoj sobi potiču čak iz vremena prije nove ere.

- Posjedujem keltski mač iz perioda od 1200. do 1000. godine prije nove ere, koji je nađen u rijeci Savi - ističe Mešić, koji kaže da je to pravi unikat, a čuva ga duže od dvije decenije.

Zanimljivi predmeti

Najstariji predmet iz kolekcije Alena Mešića jeste zub mamuta, koji je pronađen u rijeci Savi. Vlasnik je prvog izdanja književnog časopisa “Zora” iz Mostara, koji su pokrenuli književnici Aleksa Šantić, Jovan Dučić i Atanasije Šola, kovanica hrvatskih knezova Šubića, kao i prvog papirnog novca na području Balkana koji je štampala Kneževina Srbija 1876. godine, a i riječ je o jednom dinaru. Mešić posjeduje “Srpske novine”, krfsko izdanje, na ćirilici, jedino glasilo tadašnje vlade za 1917. godinu, i to komplet izdanje, kao i novčanicu Nove Gvineje na kojoj je Josip Broz Tito.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana