Kolaps u Domu zdravlja Novo Goražde: Nemaju čime da liječe pacijente

Dragana Keleč
Kolaps u Domu zdravlja Novo Goražde: Nemaju čime da liječe pacijente

Novo Goražde - Račun Doma zdravlja Novo Goražde je blokiran, nemaju gaze, zavoje, ni laboratorijske reagense, a sanitetsko vozilo im je neispravno, zbog čega će radnici i rukovodstvo 1. februara stupiti u totalni štrajk, jer kako poručuju, nemaju čime da liječe pacijente.

Da su u bezizlaznoj situaciji u ovom domu zdravlja potvrđuje i direktor Jelena Gavrilović, koja je juče podnijela ostavku jer, kako ističe, nema smisla biti na čelu zdravstvene ustanove koja nema ni najosnovnije uslove za rad.

- Ne daj Bože da se sada desi neka saobraćajna nesreća, ne bismo mogli pacijenta ni primiti ni zbrinuti. Nemamo ništa, osim mogućnosti izdavanja recepata i nekoliko ampula - kazala je Gavrilovićeva.

Prema njenim riječima, problemi u Domu zdravlja već godinama traju. Smanjili su broj zaposlenih i maksimalno "srezali" troškove, ali i dalje su u problemima.

- Jedino nam još internet nije isključen, a i to očekujemo svakoga dana, pa ni recepte nećemo više moći izdavati - ističe Gavrilovićeva.

Dom zdravlja Novo Goražde trenutno ima 12 zaposlenih, koji su posljednju platu primili za april prošle godine. Oni brinu o 1.700 registrovanih pacijenata. Međutim, opština broji oko 3.500 stanovnika i većina njima gravitira.

Račun im je mjesecima u blokadi zbog raznih tužbi i dugova, a pomoć ne očekuju ni od rukovodstva opštine, gdje je takođe katastrofalno stanje.

Načelnik Novog Goražda Dalibor Nešković kaže da bi opština Domu zdravlja pomogla, ali i njihov račun je blokiran.

- Naš račun je blokiran od jula prošle godine zbog duga prema Poreskoj upravi, koji je sada sa 90.000 porastao na oko 300.000 maraka - rekao je Nešković, koji apeluje na nadležno ministarstvo i Fond zdravstva da im pomognu.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su svjesni težine situacije u kojoj je DZ Novo Goražde.

- Fond nastoji maksimalno pomoći i ubuduće će to činiti. Međutim, i mogućnosti Fonda su ograničene, a novac moramo doznačavati prema utvrđenim kriterijumima i zakonskim okvirima, vodeći jednako računa o svim ustanovama i osiguranicima - kažu u Fondu.

Naglašavaju da je Fond izmirio i sve svoje obaveze prema Domu zdravlja Novo Goražde.

- U prošloj godini doznačeno im je 219.350 maraka, a u ovom mjesecu uplaćeno je 15.000 KM - kažu u Fondu.

Dodaju da će u saradnji sa resornim ministarstvom nastojati da pronađu rješenje kako bi u svakom momentu bila obezbijeđena zdravstvena zaštita stanovništva, čak i u slučaju obustave rada u njihovom Domu zdravlja.

Da su medicinarima u Novom Goraždu ipak na prvom mjestu pacijenti, najbolje pokazuje primjer kada su početkom prošle godine prikupili novac i porodilji platili taksi koji ju je odvezao u fočansko porodilište.

Trudnica je stigla sa jakim bolovima i zatražila je pomoć u Domu zdravlja. Ljekari su shvatili da treba hitno da bude prevezena u porodilište, ali to nije bilo moguće jer nisu imali na raspolaganju sanitetsko vozilo. Ipak, nisu sjedjeli skrštenih ruku, već su učinili sve kako bi pomogli trudnici i njenoj bebi.

Prekobrojni radnici

U Fondu zdravstvenog osiguranja kažu da Dom zdravlja Novo Goražde već godinama ima finansijskih problema, što je prvenstveno posljedica prekobrojnih radnika koje su imali u ranijim godinama, a za čije plate i druga primanja je trošen najveći dio prihoda.

- Iako su posljednjih godina učinjeni pomaci i značajno smanjen broj zaposlenih, to nije riješilo nagomilane probleme. Lokalna zajednica mora aktivnije da se uključi u rješavanje problema - ističu u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana