Kočnice “parkirale” četvrtinu autobusa

Milijana Latinović
Kočnice “parkirale” četvrtinu autobusa

Banjaluka - Neispravne kočnice “parkirale” su četvrtinu od ukupno 297 autobusa na kojima je obavljen vanredni tehnički pregled uoči početka nove školske godine, pokazuju podaci Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Preventivna kontrola je sprovedena od 19. do 31. avgusta na 35 stanica za tehnički pregled širom Srpske.

- Od ukupno 297 autobusa, koliko je pregledano u ovoj akciji, nedostaci su utvrđeni na 79 autobusa. Najveći broj neispravnosti odnosio se na kočioni sistem, 71 vozilo, dok su kod 31 vozila neispravni uređaji za osvjetljenje i svjetlosnu signalizaciju, a kod deset autobusa utvrđeni su nedostaci kod sistema za upravljanje. Neispravne osovine, točkove i elemente vješala imalo je 16 autobusa, dok je oprema nedostajala na dva vozila - naveli su u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Dodali su da ova akcija, koju tradicionalno sprovode prije početka školske godine, ima cilj povećanje bezbjednosti đaka u saobraćaju.

- Svi autobusi na kojima su uočeni nedostaci upućeni su da ih otklone te da nakon toga ponove tehnički pregled - istakli su u resornom ministarstvu.

Preventivna kontrola sprovedena je u saradnji ministarstava saobraćaja i veza i unutrašnjih poslova RS, Privredne komore, Asocijacije stanica za tehnički pregled vozila, Stručne institucije za tehnički pregled vozila i Auto-moto saveza RS.

Rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS Milan Tešić ističe za “Glas Srpske” da je prosječna starost svih vozila na putevima u RS oko 16,7 godina, te da su autobusi još stariji.

- Na saobraćajne nesreće utiče niz faktora, jedan od njih je i vozilo, s oko 13 procenata. U Srpskoj se procenat neispravnih vozila koja su vraćena sa tehničkog pregleda kreće oko 20 odsto - rekao je Tešić.

Naglasio je da rezultati akcije pokazuju da ima prostora za unapređenje bezbjednosti u saobraćaju.

- Ovoj preventivnoj akciji se odazvala tek svaka četvrta stanica za tehnički pregled, što nije dovoljno. Potrebna je jača saradnja svih učesnika u saobraćaju, bolja edukacija i sprovođenje što više preventivnih akcija - istakao je Tešić.

Naglasio je da treba povesti računa o djeci u saobraćaju i edukovati ih kako da prilaze autobusu, te da i vozači obrate pažnju da se zaustavljaju na bezbjednim mjestima kada mališani izlaze iz autobusa

 

Troškovi

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS ističu da su sve troškove kontrole tehničke ispravnosti autobusa snosile stanice za tehnički pregled.

- Akciji se odazvalo njih 58 koje su registrovane za tehnički pregled autobusa, kao i 58 prevoznika-vlasnika vozila - istakli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana