“Kočićev zbor” od 25. do 27. avgusta u Banjaluci i Stričićima

Srna
“Kočićev zbor” od 25. do 27. avgusta u Banjaluci i Stričićima

BANjALUKA - Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” biće održana od 25. do 27. avgusta u Banjaluci i Stričićima na Manjači.

Ovogodišnji 58. “Kočićen zbor” obilježiće moderniji koncept sa naglaskom na tradicionalno. Prvi dan manifestacije nazvan je dan istine, drugi slobode, a treći otadžbine, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Uoči početka manifestacije, 24. avgusta u Aleji velikana u Beogradu biće položeni vijenci na grob Petra Kočića i na njegov spomenik u Čuburskom parku, a u večernjim časovima biće održano književno veče.

Svečano otvaranje “Kočićevog zbora” biće upriličeno 25. avgusta u Parku “Petar Kočić” u Banjaluci, gdje će biti položeni vijenci na spomenik narodnom tribunu, a potom će biti dodijeljena nagrada “Zmijanjče” za mlade pisce iz svih osnovnih škola u Republici Srpskoj

U večernjim časovima biće otvorena izložba “Kultura na frontu-kultura u periodu 1992-1995. godine” u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, dok će u porti Hrama Hrista Spasitelja glumci govoriti Kočićeva djela.

Svečana akademija biće održana u u Banskom dvoru u 20.00 časova, kada će biti uručena i “Kočićeva nagrada”. Drugi dan manifestacije nazvan Dan slobode donosi raznovrsne sadržaje, uključujući i prvi dio bodljavine bakova za nagradu “Jablan”, koji će biti održani u Stričićima na Manjači.

Na zborištu “Kod Jablana” biće predstavljene kultura i tradicija sa Zmijanja, a posjetioci će imati priliku da učestvuju u radionici veza, da se druže sa piscima, pogledaju izložbu “Tragovi” autora Sanje Bajić, prisustvuju promociji Zmijanjskog veza i probaju jela tradicionalne kuhinje.

U porti manastira Gomionica biće održan književni čas, te položeno cvijeće na spomen ploču ocu Gerasimu, a isti dan u Banskom dvoru biće održano književno veče. Završnog trećeg dana manifestacije, 27. avgusta u Stričićima će biti održan bogat kulturno-umjetnički program i obraćanje besjednika i dobitnika “Kočićeve nagrade”.

Na zborištu će se nastaviti nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, učešće padobranaca i drugi dio bodljavine bakova i dodjela nagrade “Jablan”.

Ovogodišnji “Kočićev zbor” biće završen koncertom na tvrđavi Kastel, kada će od 20.30 časova nastupiti “One tri”. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana