Kočić Kostiću, Zmijanjče Mrakićevoj

Milijana Latinović
Kočić Kostiću, Zmijanjče Mrakićevoj

Mrkonjić Grad - "Kočićeva nagrada" za doprinos srpskoj pisanoj riječi pripala je ove godine književniku Zoranu Kostiću iz Banjaluke, dok je nagradu "Zmijanjče" dobila učenica šestog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" iz Dubrava kod Gradiške Aleksandra Mrakić.

Dobitnici nagrada proglašeni su juče na otvaranju likovnog saborovanja "Zmijanje 2015" na Zelenkovcu kod Mrkonjić Grada. Proglašenjem dobitnika nagrada počeo je jubilarni, 50. "Kočićev zbor", manifestacija posvećena srpskom književniku Petru Kočiću.

Član žirija književnik Mirko Vuković rekao je da je "Kočićeva nagrada" dodijeljena uglednom pjesniku i dramskom piscu Kostiću u čijim djelima se prepoznaje patriotski duh Kočića.

- "Kočićeva nagrada" se dodjeljuje za cjelokupno stvaralaštvo na srpskom jeziku koje, osim umjetničke vrijednosti, sadrži i Kočićev duh, čistotu i punoću jezika, rodoljublje, čvrstinu i jasnoću stava, te afirmaciju slobode i pravde kao univerzalnih vrijednosti - rekao je Vuković.
Nagrada "Zmijanjče" dodjeljuje se dugi niz godina, a učestvovati mogu svi učenici osnovnih škola srpskog govornog područja do devetog razreda.

- Otvaranje centralne manifestacije "Kočićev zbor" predviđeno je za nedjelju, 23. avgust, u banjalučkom parku koji je ime dobio po ovom velikom piscu - rekli su u Organizacionom odboru na čijem čelu je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Dodaju da će u programu ovogodišnjeg zbora učestvovati više od 50 književnika iz regiona i Evrope.

Predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog udruženja "Zmijanje" Dragutin Ilić rekao je da će ovogodišnji, jubilarni "Kočićev zbor" biti bogat brojnim kulturnim i umjetničkim dešavanjima.

U nedjelju, 30. avgusta, u 12 časova na Kočićevom ognjištu u Stričićima biće dodijeljene nagrade dobitnicima koji su juče proglašeni na Zelenkovcu.

Slikari

Predsjednik Ekološkog pokreta "Zelenkovac" Borislav Boro Janković izrazio je zadovoljstvo što se likovna kolonija dešava u ovom ambijentu.

- Najviše me inspiriše pripovijetka "Kroz mećavu", jer smo mi uvijek kroz neku mećavu. Sve je ovo mećava, ja sam je osjetio na svojoj koži - kazao je Janković.

Slikar Svetislav Ludoški iz Zrenjanina prvi put je u ovim krajevima i ne krije oduševljenje.

- Jedno platno ću sigurno posvetiti Kočiću ili Zelenkovcu - rekao je Ludoški.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana