Koalicija "Dogovor za Bijeljinu": Amandmanima povećana sredstva za brojne oblasti

Srna
Koalicija "Dogovor za Bijeljinu": Amandmanima povećana sredstva za brojne oblasti

BIJELjINA - Iz Koalicije "Dogovor za Bijeljinu" tvrde da su amandmani skupštinske većine na gradski budžet u skladu sa zakonom, da su dugo pripremani uz konsultaciju stručnjaka, te da su omogućili da se, određenim uštedama, povećaju sredstva za brojne druge oblasti.

- Amandmanom Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“ povećana su sredstva za zdravstvo, poljoprivredu, sport, socijalne kategorije, kulturu, školstvo", navode iz ove koalicije.

Iz Koaiacije ističu da su uvedene i nove stavke podrške za novorođenčad, djecu u privatnim vrtićima, privredu pogođenu virusom korona, a posebno su podržane institucije i preduzeća čiji je osnivač Grad Bijeljina, a čije je poslovanje ugroženo u uslovima pandemije, bez obzira na to ko njima upravlja.

Iz Koalicije napominju da Skupština grada Bijeljina i odbornici imaju mogućnost da vrše korekcije i koriste svoje zakonsko pravo ulaganja amandmana i usvajanja budžeta tek kada se budžet na skupštinskoj raspravi nađe u formi prijedloga budžeta.

- To se prvi put desilo 31. marta 2021. godine, tako da ne stoje priče da su odbornici ranije učestvovali u sačinjavanju budžeta koji sada mijenjaju - dodaju iz Koalicije "Dogovor za Bijeljinu".

Navodeći da je prijedlog budžeta iz septembra 2020. godine, a u raspravi se našao 31. marta 2021. godine, iz Koalicije naglašavaju da ne mogu iste potrebe i zahtjevi budžetskih korisnika biti pola godine kasnije.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović najavio je pokretanje postupka ocjene zakonitosti i ustavnosti pred Ustavnim sudom amandmana skupštinske većine na gradski budžet, koji je usvojen 31. marta u lokalnom parlamentu.

Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD-om, usvojila je budžet za 2021. godinu, a neposredno prije usvajanja Petrović i odbornici SDS-a, PDP-a i DNS-a napustili su sjednicu.

Usvojen je budžet od 51,5 miliona KM uz dva amandmana SNSD-a, a SDS je odustao od 10 svojih amandmana, kao i PDP od jednog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana