Knjiga uliva nadu za spas druge kćerke Gajić

Dragana Keleč
Knjiga uliva nadu za spas druge kćerke Gajić

Banjaluka - U ime sve djece koja su izgubila životnu bitku protiv Laforine bolesti, onih kojima tek predstoji ova borba, ali i onih koji sličnu muku muče, nastala je potresna knjiga "Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest" Snježane Gajić iz Banjaluke.

Gajićeva je u knjizi satkala uspomene na rano preminulu kćerku Tatjanu i krik nastavka borbe za život njene mlađe kćerke Milane, koju je zadesila ista zla kob - zvana Lafora.

Snježana je heroina današnjeg, ali i bilo kog drugog vremena. Lavovskom snagom godinama sa svojom porodicom pokušava otrgnuti kćerke iz kandži ove rijetke bolesti. Tacu su, nažalost, prošlog oktobra izgubili. Njeno hrabro i mlado srce prestalo je da kuca, a bitku je nastavila Milana. Njeno zdravstveno stanje se iz dana u dan pogoršava. Sve manje je vremena, ali porodica ne gubi nadu da će lijek biti pronađen i da će Milana biti spasena.

- Kada je Tatjana napustila ovozemaljski život, tačnije 40 dana potom, odlučila sam da moram ostaviti pisani trag o svemu ovome. Morala sam to da učinim zbog ove okrutne bolesti koja je pogodila moje kćerke, ali i zbog druge "lafora djece", koja su izgubila životnu bitku, a i zbog onih koji je sada vode - kaže Snježana.

Knjigu hrabre majke svi koji žele mogu kupiti na kioscima "Minutica". Sav prihod od prodaje ide za istraživanje i pronalazak lijeka.

- Sa "SickKids" klinike iz Toronta nedavno nam je na kućnu adresu stigla zahvalnica za sve donacije koje smo im poslali, sa porukom dr Berga Minasijana, čija je životna misija pronalazak lijeka za Laforinu bolest i koji kaže da je njegova laboratorija veoma blizu ispunjenja te misije - kaže Snježana, koja ne gubi nadu u izlječenje kćerke Milane.

Gajićeva zahvaljuje svim plemenitim ljudima i institucijama koje su do sada bile uz njenu porodicu i poručuje im da još malo ostanu uz njih, jer sami ne mogu.

- Nedavno sam bila i na donatorskoj večeri koju je predsjednik RS organizovao za djecu sa rijetkim bolestima. Moja Milana ima 22 godine i nije više dijete, zato pomoć od te večeri nije za nju. Molim sve koji mogu da kupe knjigu, da bismo prikupili što više novca i do kraja doveli ovu bitku - dodala je Gajićeva.

Dijagnoza

Laforina bolest kod Tatjane Gajić primijećena je u drugom polugodištu prvog razreda gimnazije. Riječ je o bolesti koja brzo napreduje i dovodi do potpune nepokretnosti, a Tatjana je bila nepokretna četiri godine.

Milana je, takođe, oboljela od Laforine bolesti, sa sporadičnim simptomima koji su se pojavili prije vidnih simptoma starije sestre. Dijagnoza je postavljena tek kada je Tatjana brutalno pokazala simptome sa brzom progresijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana