Knjiga preminulog publiciste Danila Košutića svjedok trnovitog puta: Čovjek nije rođen da bude pobijeđen

Dejan Jovičić
Knjiga preminulog publiciste Danila Košutića svjedok trnovitog puta: Čovjek nije rođen da bude pobijeđen

SRBAC - Knjiga preminulog srbačkog istraživača i publiciste Danila Košutića, pod nazivom “Očev amanet”, ostaće pohranjena u zavičajnoj zbirci Srpca kao rodoslov jedne porodice i vrijedan spomen društveno-ekonomskih prilika koje su vladale u prošlom vijeku.

Ovo djelo Košutić je završio neposredno prije smrti u januaru prošle godine, a centralna ličnost u knjizi je njegov otac Žarko koji je rođen za vrijeme Prvog svjetskog rata i proveo dio života u zarobljeništvu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Srbački književnik Žarko Šarić, rekao je da je Košutić ostavio neizbrisiv trag u lokalnoj istoriografiji i kulturnom i duhovnom nasljeđu  zavičaja.

- Ova  knjiga osvjetljava trnovitu stazu kojom je hodio Danilov otac, a brojnih životnih iskušenja nisu bili pošteđeni ni ostali članovi porodice. Ujedno šalje poruku da čovjek nije rođen da bude pobijeđen, već da, iako suočen sa najtežim iskušenjima, na kraju trijumfuje - rekao je Šarić.

Dugogodišnji paroh nožički Slavko Debeljak kaže da je dobro poznavao životni put Košutića koji su živjeli u ovom selu i istakao da je knjiga, koja je nedavno objavljena, napisana u duhu pravednog Jova, ličnosti iz Starog zavjeta, koji je čitav život proživio u patnji i stradanju.

- Žarkov put bio je težak i trnovit, ali je on je bio izuzetno snažan čovjek i fizički i duhovno koji je poštovao sve ono što bi jedan Srbin trebalo da poštuje. To je bio čovjek koji je imao ponos i nije imao omašku u životu kojom bi naružio svoje ime ili porodicu. I pored velikih patnji, na kraju je bio obasjan svjetlošću pravednika koja pobjeđuje svu životnu tamu koja nas prati - rekao je Debeljak.

Bibliotekar i pisac iz Srpca Branka Sančanin navela je da je Danilo Košutić bio najčitaniji autor kada su u pitanju istoriografski podaci o opštini Srbac, koje je obrađivao i za potrebe Enciklopedije Republike Srpske.

- Njegove knjige postale su nezaobilazno štivo za bilo koji referat, seminarski ili diplomski rad, magistarsku tezu ili doktorsku disertaciju. Posebno je zadužio opštinu Srbac jer je danima i noćima prebirao po arhivama Srbije u Beogradu, kako bi pronašao Ukaz ministra unutrašnjih djela od 2. novembra 1933. godine kojim je promijenjeno ime naselja Bosanski Svinjar u Srbac - rekla je Sančaninova.

Profesor srpskog jezika u penziji i zavičajni pisac Miloš Milinčić smatra da je preminuli srbački publicista dao značajan doprinos sagledavanju etničke i kulturne prošlosti srpskog naroda.

- Zbog svega što je za svog života uradio ime Danila Košutića trebalo bi da nosi muzej u Srpcu koji će uskoro da otvori svoja vrata - rekao je Milinčić.

Na nedavnoj promociji djela “Očev amanet”, koju je organizovala porodica Danila Košutića, svim posjetiocima je na autorovu ličnu želju poklonjen po primjerak knjige.

Zavičajni pisac

Danilo Košutić, koji je preminuo u 83. godini, objavio je još dvije knjige i to monografiju o razvoju pošte, telegrafa i telefona “PTT na srbačkom području” i knjigu “Srbac, naselja i stanovništvo” o kulturno-istorijskom razvoju opštine. Bio je koautor nekoliko knjiga o zavičaju, između ostalog i najnovije monografije “Srbac-monografski zapisi” i dugogodišnji član “Prosvjete” i predsjednik srbačkog SUBNOR-a.         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana