Knjiga Petra Aškrabe Zagorskog promovisana u Rogatici: Pet decenija istraživanja satkano u “Greboslove”

S. M.
Knjiga Petra Aškrabe Zagorskog promovisana u Rogatici: Pet decenija istraživanja satkano u “Greboslove”

ROGATICA - Pet decenija istraživanja rezultiralo je zaključkom da srednjovjekovna i još starija grobna obilježja dizana uglednim pojedincima, pa i cijelim porodicama nisu stećci, kako se za njih ustalio naziv, nego grobnice na kojima su upisivana isključivo srpska imena i obilježja.

Rekao je to Petar Aškraba Zagorski iz Foče na promociji svoje knjige “Greboslovi” (prezimena grebnica srbskije) u rogatičkoj Narodnoj biblioteci “Vojislav Lubarda”.

Autor smatra da je naziv stećak umjesto pravog imena grebnica podvala koja je za ova srednjovjekovna obilježja usvojena u našim krajevima tokom austrougarske okupacije sa ciljem da se što više naudi srpskom narodu otimajući njegova dobra i tradiciju.

- Zato su izmislili naziv stećak umjesto grebnnica (grobnica) i na taj način ovo kulturno-istorijsko znamenje što više udaljili od Srba - rekao je Aškraba.

Prema njegovom mišljenju, grobnice su dizali imućniji i značajniji Srbi.

- Moj cilj je bio i ostaje da na osnovu istinitih činjenica opovrgnem tezu okupacione Austrougarske da se radi o stećku i da dokažem da su to grobnice Srba, počev od Nemanjića koji su porijeklom iz Uloga kod Kalinovika, a otuda i najviše grobnica - rekao je Aškraba i dodao da ih u Rogatici ima više od 2.600, u Nevesinju 3.800 i Konjicu 2.500.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana