Kneževo: Vlast čeka poziv za sud

Vedrana Kulaga
Kneževo: Vlast čeka poziv za sud

Kneževo - Opština Kneževo našla se u potpunoj finansijskoj blokadi nakon što je juče ostala i bez privremenog finansiranja.

Zbog neusvajanja budžeta Kneževo je prvu polovinu godine funkcionisalo na privremenom finansiranju. Pred istek odluke o privremenom finansiranju za drugi kvartal Vlada RS je obustavila njenu primjenu zbog toga što je tu odluku donio načelnik, a ne skupštinska većina. I bez tog poteza Vlade situacija bi na kraju bila identična, jer je odluka o privremenom finansiranju juče istekla i ne može biti produžena. Najizvjesniji rasplet krize je da sud nametne budžet za ovu godinu.

Višemjesečna politička neslaganja i otvoren sukob između načelnika opštine Bore Škeljića i skupštinske većine doveli su do toga da opština i u drugu polovinu godine ulazi bez budžeta. Obje strane sada čekaju da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, putem Pravobranilaštva RS, pokrene sudski postupak protiv opštine kako bi bio nametnut budžet za ovu godinu.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić izjavila je da budžet donosi Skupština opština na prijedlog načelnika ili na inicijativu odbornika te da imaju mogućnost da to i urade.

- Ako to ne urade u zakonom predviđenom roku, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave će ih putem Pravobranilaštva tužiti i tražiti od suda privremenu mjeru finansiranja u skladu sa zakonom - rekla je Rešićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Kneževo Radovan Marić kaže da su dobili upozorenje iz Vlade poslije čega su ih obavijestili da Škeljić pravi probleme, a ne oni. Marić je naglasio da bi resorno ministarstvo u roku od pet dana trebalo da zatraži pokretanje sudskog postupka.

- Skupština radi i funkcioniše, redovno zasjedamo, dva puta smo već stavljali budžet na dnevni red, ali načelnik ne želi da nam dostavi prijedlog budžeta. Dostavićemo sudu dokumenta i materijale iz kojih se vidi da imamo kapacitet da usvojimo budžet, a zatražićemo od suda da budemo učesnici u sporu i dokažemo sve kako bismo izbjegli nametanje budžeta zbog samovolje načelnika - rekao je Marić.

Dodao je da je Škeljić dobio saglasnost Ministarstva finansija na prijedlog budžeta, ali da im ga nije dostavio na usvajanje.

- Taj prijedlog budžeta dostavlja staroj skupštinskoj većini i smijenjenom predsjedniku Skupštine opštine koji ga podržavaju, ali nemaju kapaciteta da sazovu sjednicu i usvoje budžet - kazao je Marić.

Škeljić kaže da od danas neće koristiti budžet dok ga sud ne nametne.

- Sud ima rok do 15. jula da donese odluku. Nije bilo razgovora sa nadležnima iz Vlade i zbog toga imamo ove i druge probleme, a kriza se dodatno produbljuje - rekao je Škeljić.

Kriza u Kneževu seže od juna 2013. godine kada je formirana nova skupštinska većina koju čine odbornici SNSD-a, SDS-a, SP-a i PDP-a i dio odbornika SzDS-a. Iako imaju 11 od 19 odborničkih mjesta, načelnik smatra da oni nisu na legalan način preuzeli većinu.

Ustavnost

Ustavni sud RS ocijenio je nedavno da načelnik opštine nije nadležan da donosi odluke o privremenom finansiranju. Sudije su utvrdile da prošlogodišnje odluke o privremenom finansiranju u Kneževu nisu bile u saglasnosti sa Ustavom i zakonima RS, jer ih je umjesto Skupštine donio načelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana