Kneževo: Mariću pare i zaposlenje

Vedrana Kulaga
Kneževo: Mariću pare i zaposlenje

Kneževo - Predsjednik Skupštine opštine Kneževo Radovan Marić dobio je spor protiv te lokalne zajednice, a sud je naložio da mu bude isplaćeno 14.040 maraka jer zbog političkih nesuglasica nije odmah po izboru zasnovao stalni radni odnos na poziciji šefa parlamenta.

Prvostepenu presudu donio je Osnovni sud u Kotor Varošu, a u njoj je navedeno da je opština dužna da Mariću isplati dug nastao na osnovu plate, poreza i zateznih kamata za period od jula 2013. do oktobra prošle godine. Opštini Kneževo je naloženo da uplati doprinose i porez na Marićevu platu.

Ceh koji je ispostavio sud posljedica je političke krize koja u Kneževu traje od polovine 2013. godine kada je došlo do promjene skupštinske većine. Nju su formirali SNSD i SDS, ali je dotadašnja većina nije priznala i odbijala je primopredaju dužnosti. Marić je tada imenovan za novog predsjednika Skupštine, ali mu smijenjeni prethodnici nisu htjeli predati skupštinski pečat i prostorije. Marić zbog blokade nije zasnovao ni stalni radni odnos i nastavio je da prima platu iz preduzeća “Pošte Srpske” u kojem je bio zaposlen prije imenovanja za šefa parlamenta.

- Prvostepena presuda samo potvrđuje da je nova skupštinska većina legalna i da je opština bez potrebe izložena troškovima i velikim finansijskim problemima. Još nemamo budžet za ovu godinu, a načelnik opštine Bore Škeljić i dalje ne dostavlja prijedlog najvažnijeg dokumenta niti uvažava odluke koje su donesene na redovnim skupštinskim zasjedanjima - naglasio je Marić.

Prema njegovim riječima, moguće je da druga strana uloži žalbu na presudu suda u Kotor Varošu, ali da ona sasvim jasno pokazuje ko je skupštinska većina u Kneževu i da niko nema pravo da poslije toliko vremena i dalje ignoriše njene zaključke.

Smanjenje plata

Ustavni sud RS potvrdio je nedavno da su plate opštinara u Kneževu smanjene nezakonito, jer Pravilnik o platama službenika i drugih zaposlenih u Administrativnoj službi Kneževa nije u skladu sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi RS. Ista odluka donesena je i nakon razmatranja Pojedinačnog kolektivnog ugovora za zaposlene u Administrativnoj službi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana