Klub istoričara „Posavina“: U toku snimanje dva dokumentarca

Srna
Klub istoričara „Posavina“: U toku snimanje dva dokumentarca

ŠAMAC - Predsjednik Kluba istoričara „Posavina“ iz Šamca Maja Vidović rekla je Srni da su u 2022. ušli spremni i da već imaju najavljeno nekoliko predavanja u gradovima Republike Srpske, ali i Srbije, te da snimaju dva dokumentarca, koja bi trebala da budu prikazana ove godine.

Ona je pozvala sve zainteresovane autore da dostave radove za treći broj glasnika posvećenog 30. rođendanu Republike Srpske, te apelovala na potencijalne sponzore da pomognu dalji rad Kluba.

Vidovićeva je istakla da Klub istoričara „Posavina“ iza sebe ima niz aktivosti, te da su tokom 2021. godine promovisali glasnik „Naša misao“, prvi i drugi broj, i to ne samo u Srpskoj već i u Srbiji, odnosno u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu.

-Osim promocija od Arhiva Vojvodina, kao i Filozofskog fakulteta iz Banjaluke, smo dobili vrijednu donaciju knjiga. Izdavač za prvi broj bila je „Kula“ iz Šamca, dok za drugi broj „Zadužbina knez Miroslav Humski“ iz Trebinja - napominje Vidovićeva.

Ona kaže da je Klub organizovao predavanja uglednih naučnika, među kojim i direktora beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejana Ristića.

Vidovićeva ističe da je Klub istoričara organizovao i niz predavanja na značajne teme iz nacionalne istorije, kao što su snaga Kosovskog zavjeta, užasu zločina nad Srbima u NDH, te o značaju ćirilice, kao i nekoliko radionica za djecu.

-Snimili smo i dokumentarac o Srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ iz Šamca. Povodom novogodišnjih i božićnih praznika, Klub je zajedno sa drugim organizacijama i institucijama iz Šamac, organizovao veliki humanitarni koncert „Srcem za djecu Orahovca“. Bili smo organizatori nekoliko drugih humanitarnih akcija - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana