Klizište uništilo tri kuće u višegradskom selu Đurđevići

Radoje Tasić
Klizište uništilo tri kuće u višegradskom selu Đurđevići

Višegrad - Klizište u selu Đurevići kod Višegrada teško je oštetilo tri kuće u kojima više nije moguće stanovati.

Oštećene su kuće čiji su vlasnici Jelenka Vasiljević, Radmila Janković i Miloš Tadić, a još tri su ugrožene odronom koji klizi prema rijeci Drini. Očajni mještani govore da im je zemlja u trenutku uništila sve što su godinama sticali. Osim kuća, ogromnu štetu zbrajaju i na štalama, ambarima i drugim objektima koje su gradili mukotrpnim radom i velikim odricanjem.

Kažu da je poslije posljednjeg nevremena u ovom zaseoku veoma rizično živjeti. Odron im je oštetio dobar dio imovine, ali se tu nije zaustavio. Zemlja i dalje klizi, zbog čega su prinuđeni da napuštaju svoja ognjišta. Ipak, to još nije učinio domaćin Miloš Tadić, koji je odlučio da se bori protiv prirodne nepogode. Zidovi na njegovoj kući su ispucali, a svuda oko nje su se pojavile pukotine u zemlji.

- Ne znam šta da radim. Svakog dana strahujem, u kući ne smijem da spavam. Komšije su se već odselile iz oštećenih kuća, tako da sam ovdje ostao sam. Pribojavam se još većih padavina, jer tada kuća ne bi ostala na temeljima - rekao je Tadić i dodao da očekuje pomoć od opštine.

Mještanin ovog sela Mitar Bajić kaže da je bilo jezivo gledati i slušati kako odron nosi sve pred sobom.

- Kad je klizište krenulo, začuo sam prasak kao da je bomba eksplodirala. Zid je pukao, a dio kuće se srušio na seoski put. Poslije su komšije morale put nasuti šljunkom i očistiti kako bi se njim moglo prolaziti - rekao je Bajić.

Područje višegradske Župe podložno je čestim klizištima, posebno otkako je napunjeno akumulaciono jezero Hidroelektrane "Bajina Bašta". U ovom zaseoku sela Đurevići život je zamro, a do juče su u njemu živjeli vrijedni i imućni domaćini.

Komisija

Opštinska komisija za procjenu štete, čiji su članovi obišli područje ugroženo klizištem, utvrdila je da je u Đurevićima uništeno najviše stambenih objekata.

- Ustanovili smo da u tim objektima više nije bezbjedno stanovati - rekao je predsjednik komisije Miro Nešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana