Klizište izmješta elektromrežu u selu Budanj u opštini Foča

R. Đ.
Klizište izmješta elektromrežu u selu Budanj u opštini Foča

Foča - Mještani fočanskog sela Budanj već peti dan nemaju struje zbog klizišta koje se pokrenulo iznad kopa Novog rudnika mrkog uglja "Miljevina" i pokidalo elektrovodove.

Ogorčeni mještani su prinuđeni da se na različite načine dovijaju kako bi sačuvali zalihe hrane u zamrzivačima, ali i namirivali stoku. U preduzeću "Elektrodistribucija" Radna jedinica Foča pojasnili su da je nedavno klizište oborilo dvadesetak stubova i da je uništena elektromreža u dužini od 500 metara. 

- Izradili smo plan i projekat kako ćemo obnoviti mrežu pošto je sve uništeno. Moraćemo zaobilaznim putem nanovo postavljati stubove. Radove otežava snijeg, tako da je teže kopati. Međutim, sutra nam stiže mehanizacija koju nam je obezbijedio Rudnik, a zatim kreće iskopavanje i postavljanje. Računamo da će, ako sve bude teklo po planu, radove završiti za nekih četiri-pet dana. Prije toga ne može, jer je posao veoma složen, a teren nezgodan - pojasnio je tehnički rukovodilac "Elektrodistribucije" Foča Dragan Đorđević. 

Klizište u selu Budanj, dužine oko 400 metara, pokrenulo se u noći između 20. i 21. januara, a mještani su jedva uspjeli da evakuišu stoku iz dvije štale dok su tonule u krater.

Opština Foča u saradnji sa rudnikom "Miljevina" obezbijedila je smještaj za mještane u motelu, dok je njihova stoka smještena u obližnjim objektima. Mještani tvrde da je iskopavanje uglja uzrok klizištu, dok u Rudniku kažu da su radili prema propisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana