Kiša i grad naštetili povrću

D. K.
Kiša i grad naštetili povrću

Banjaluka - Nevrijeme koje je proteklog vikenda zahvatilo Republiku Srpsku i pored velike zabrinutosti poljoprivrednika, nije prouzrokovalo veću štetu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je od jake kiše i grada stradalo neko povrće na otvorenom, ali da srećom nisu značajnije uništeni usjevi.

- Poljoprivrednici neprestano strahuju od lošeg vremena. Ipak, ovaj put, zahvaljujući pravovremenoj intervenciji protivgradne zaštite, spriječene su gore posljedice - kazao je Marinković.

Protivgradna zaštita RS je zbog nestabilnog vremena ovog mjeseca dejstvovala tri puta, i to u roku od pet dana. Kako je navedeno u izvještaju "Protivgradne preventive", sistem je u nedjelju bio u punoj pripravnosti od 11.30 do 19.50 časova na cijeloj branjenoj teritoriji, osim Banjaluke i Bratunca, gdje strijelci nisu imali potrebe da pune lansere.

Najkritičnije je bilo u zoni planine Kozare, kao i uz granicu na području Kozarske Dubice i Semberije.

Sa 33 protivgradne stanice ispaljeno je ukupno 78 raketa i to 28 u Bijeljini, a ostale u Gradišci, Kozarskoj Dubici, Derventi i Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana