Kinezi želi da grade hidreoelektranu Dabar

A. J.
Kinezi želi da grade hidreoelektranu Dabar

Banjaluka - Kineska kompanija "China international njater and electric corporation" zainteresovana je za izgradnju hidroelektrane "Dabar", a u ponedjeljak bi trebalo da bude potpisan memorandum o saradnji sa Ministarstvom industrije, energetike i razvoja RS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je u petak poslije sastanka sa predstavnicima kineske kompanije da se radi o jednom od globalnih lidera u oblasti izgradnje hidroenergetskih objekata.

- Izrazili su i spremnost da zajedno sa Vladom obezbijede finansijska sredstava za pomenuti projekat kod kineske Eksim banke od koje su već dobili saglasnost za vođenje pregovora. Postupak izbora partnera za izgradnju hidroelektrane "Dabar" je javan i nadam se da će upravo ova kompanija ponuditi najbolje uslove. Za RS je značajno da nastavimo ovu aktivnost i Vlada i ministarstvo će u narednom periodu maksimalno raditi da projekat hidroelektrane "Dabar" krene u realizaciju punim kapacitetom - rekao je Ćokić.

Predstavnik kineske kompanije Čen Lijang kazao je da su za njih prihvatljivi pripremljena projektna dokumentacija i uslovi koji prate projekat.

- Planiramo u potpunosti da djelujemo prema definisanim zahtjevima i već pripremljenom dokumentacijom. Angažovaćemo domaću radnu snagu i domaće dobavljače - precizirao je Lijang.

Hidroelektrana "Dabar" dio je hidroenergetskog sistema "Gornji horizonti", čiji je planirani kapacitet 159,15 megavata, a ukupna vrijednost projekta je oko 180 miliona evra.

- Do sada je urađena projektna dokumentacija za hidroelektranu "Dabar" i sve neophodne studije. Obavljen je i dio pripremnih radova na području gdje će biti građena i putna infrastruktura, vodozahvatno područje, vodovodna i elektromreža - istakao je Đokić i dodao da je u toku rješavanje spora sa FBiH u vezi sa ekološkom dozvolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana