Karitas švajcarske obezbijedio pomoć za 150 porodica u Bijenjini

Srna
Karitas švajcarske obezbijedio pomoć za 150 porodica u Bijenjini

BIJELjINA - Predstavnici Humanitarne organizacije Karitas iz Švajcarske donirali su danas 150 vaučera vrijednosti 35.775 KM za kupovinu hrane i higijenskih proizvoda socijalno ugroženim porodicama u Bijeljini, čiji je položaj dodatno ugrožen zbog posljedica epidemije virusa korona.

Ova sredstva korisnici će moći da iskoriste u naredna tri mjeseca. Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Predrag Jović rekao je da su 50 socijalno ugroženih porodica izabrali posredstvom Centra za socijalni rad, a 100 romskih porodica izabralo je Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Ovo je nastavak dobre saradnje grada Bijeljina i Karitasa Švajcarske”, rekao je Jović i naveo da postoji dugogodišnja saradnja kada je riječ o stambenom zbrinjavanju Roma i zapošljavanju ove populacije.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava Bijeljina, Karitas i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara zajedno su obezbijedili 450.000 KM za izgradnju stambene zgrade sa šest stanova za Rome, obezbijeđeno je još 484.000 KM za drugu takvu zgradu u Bijeljini, a Romi koji tu budu živjeli imaće i posao u prvom socijalnom preduzeću “Agroplan”, u čijem je osnivanju učestvovao “Otaharin”. “Ovo je rijedak primjer socijalne uključenosti Roma u svakodnevni život i tako ćemo i nastaviti”, poručio je Jović.

Predstavnik Karitasa Švajcarske u BiH Bakir Omukić rekao je da vrijednost pojedinačnog vaučera zavisi od broja članova porodice kojima će biti dodijeljeni, porodice sa dva člana dobiće vaučer od 50 KM, a višečlane do 125 KM. Izvršni direktor “Otaharina” Dragan Joković rekao je da inicijativa Karitasa Švajcarske pokazuje da najugroženije romske porodice imaju na koga da se oslone i zahvalio za njihovu pomoć pri uspostavljanju socijalnog preduzeća i postavljanju plastenika u kojem Romi zarađuju za život.

“Imamo i štand na pijaci gdje prodajemo organsku jagodu i pozivam sve građane da kupuju kod nas i tako pomognu dalje zapošljavanje Roma, njihovo stambeno zbrinjavanje, a zatim i školovanje najmlađih”, poručio je Joković.

Karitas Švajcarske obezbijedio je pomoć za 2.000 domaćinstava u BiH za april, maj i jun zbog globalne situacije izazvane virusom korona, a ova pomoć je namijenjena osobama sa invaliditetom i hroničnim bolestima, penzionerima, samohranim roditeljima i etničkim manjinama, poput Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana