"Karavan zimnice" u Bijeljini - Zelena pijaca zamirisala po bakinim receptima

Srna
Foto: srna

BIJELjINA- "Karavan zimnice i bazar rukotvorina" u Bijeljini okupio je vrijedne semberske domaćice, Zelenom pijacom mirisali su svježa turšija i ajvar spremljeni po staroj recepturi, a posjetioci nisu ostali imuni ni na razne sireve i likere.

Rukovodilac Službe pijačnih usluga u preduzeću "Komunalac" Helena Stojić rekla je da treći put u krugu Zelene pijace nastoje da promovišu ručne radove i domaćice, koje se svesrdno trude da od svega što je priroda dala naprave nešto po receptima baka. "Jako bitna stvar je da se ovo sprema po staroj, domaćoj recepturi.

Prodavci nastoje da pokažu svoj trud i pod ovim nebom, gdje ima dosta velikih trgovinskih lanaca, nađu svoje mjesto i plasiraju proizvode", rekla je Stojićeva novinarima u Bijeljini. Stojićeva je podsjetila da je Zelena pijaca u Bijeljini poznata dugi niz godina, ima šta da ponudi, pa je pozvala ljude da je podsjete, jer tu vrijedni domaćini i domaćice svakodnevno nude svoje proizvode. "Mislim da je ove godine malo veća posjećenost jer su blaže epidemiološke mjere.

Građani primjećuju da je sve poskupjelo usljed suše, zbog čega je slabija ponuda, a samim tim je i skuplje... Treba više novca izdvojiti za pravljenje zimnice, a kada neko to uradi umjesto vas, pritom po staroj recepturi, to je onda zaista sjajna prilika da jedete nešto kvalitetno", napomenula je Stojićeva.

Cvija Krajišnik iz "Cicine radionice" rekla je da im je novina sir "Čobančica", koji je i prije rata pravila njena majka. "Godinama ga pravimo samo za svoje potrebe, međutim, na insistiranje svih onih koji ga jedu, morali smo da ga iznesemo na tržište. Sirevi su zdravi, posebno za kosti i zube.

Tu su raznovrsni ukusi, pa je tako u ponudi i sir u maslinovom ulju, oplemenjen začinima i ljekovitim biljem", rekla je Krajišnikova. Ona je napomenula je i da imaju pečene sireve, a riječ je o vrhunskom delikatesu. Domaćica Ramiza iz Janje rekla je da je ove godine pripremila filovane paprike sa kupusom, ajvar, šarenu salatu, kisele krastavčiće, rendani kupus, šarenu salatu sa patlidžanom, crvene paprike sa bijelim lukom, slatko od smokava, kao i sirupe od ruže i zove.

Ljiljana Lazić iz Trnjaka rekla je da joj nije bilo teško pripremiti zimnicu, budući da uzgaja povrće, a ono što ne proda svježe - kiseli. "Ja to volim da radim i sve iskoristim. Imam paprike, kao i paradajz. Kada je riječ o salatama, tu je turšija, karfiol, razne vrste ljutih papričica...

Imam i slatki program – pravim 15 vrsta džemova i kompota i tako iskoristim sve voće", rekla je Lazićeva, koja nudi i pet vrsta sokova, čak i od trnjine, ruske džanarike, ruže, zove.

Ona je istakla da kupaca ima, a ljude je pozvala da dođu na pijacu i kupe kvalitetne, domaće proizvode. Posjetioci su danas mogli da pogledaju i razne ručne radove poput nošnji, ikona, đerdana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana