Kapitalci nemoćni pred srbačkim ribolovcem Duškom Vekićem

Dejan Jovičić
Kapitalci nemoćni pred srbačkim ribolovcem Duškom Vekićem

SRBAC - Duško Vekić (26) iz Glamočana kod Srpca slobodno vrijeme najčešće provodi na rijekama i jezerima baveći se sportskim ribolovom kojeg je zavolio još od malih nogu i može se pohvaliti da su se na njegovu udicu kačili kapitalni primjerci ribe.

Nakon što je u aprilu prošle godine, tokom vaskršnjih praznika, na rijeci Savi kod Srpca ulovio soma teškog čak 72 kilograma, ovaj put mu se posrećilo na prvomajski praznik kada je na Vrbasu u selu Prijebljezi upecao još jednog kapitalca težine oko 20 kilograma.

Bitku sa grdosijom dugačkom čak 230 centimetara prošle godine je vodio sa prijateljem Kristijanom Pantelićem koji je takođe uspješan ribolovac, a ovaj put je sam izvukao soma na obalu.

- Oko 17.30 časova, na prvi zabačaj, dva metra od obale, som je pokupio varalicu i tada je krenula borba koja je trajala petnaestak minuta. Prvo sam ga krenuo uhvatiti lijevom rukom, nakon čega se istrgnuo, ali sam ga ponovo privukao i izvukao desnom rukom - rekao je Duško.

Nakon što je objektivom ovjekovječio trenutak ulova, Vekić je kao i svaki pravi sportski ribolovac, pod sloganom “uhvati i pusti”, ribu vratio nazad u rijeku.

- Smatram da je to humano i korisno za održavanje riblje populacije, naročito iz razloga što je som koga sam ulovio bila ženka spremna za mrijest - kaže Duško.

Pecanjem se bavi od pete godine. Krenuo je prvo sa ocem, a poslije sa drugarima na manjim vodama u blizini kuće.

- Najčešće pecam na Vrbasu u okolini Razboja, uglavnom sa obale, dok sam na Savi pretežno u čamcu. Mislim da u srbački vodotocima ima još većih kapitalaca, naročito u Savi, gdje sigurno ima somova težih od 90, pa čak i 100 kilograma - ističe Duško koji se bavi mesarstvom.

Njegov prijatelj Kristijan sa kojim često prekraćuje vrijeme tokom pecanja lovio je šarane i amure teške od 15 do 20 kilograma, a većim ulovima u posljednje vrijeme može se pohvaliti i Nebojša Šarić iz Kaoca koji je za svega godinu i po dana uspio uloviti tri soma kapitalca od 15, 20 i 33 kilograma.

Bogatstvo voda

Srbac je oduvijek bio poznat po bogatstvu voda i organizovanom sportskom ribolovu. SRD “Bistro” okupljalo je svojevremeno više od 700 članova, a u Srpcu djeluje i udruženje “Stublaja” koje gazduje vještačkim jezerom istoimenog naziva. U bardačkim ribnjacima nekada se proizvodilo i po 100 vagona ribe, a isušivanjem najvećeg broja jezera proizvodnja ribe je svedena na simboličan nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana