Kaoci kod Srpca: Hajdučki rastanak uz borbu i pjesmu

D. J.
Kaoci kod Srpca: Hajdučki rastanak uz borbu i pjesmu

Srbac - Hajduci iz Srpca i okoline tradicionalno su se okupili u izletištu u Kaocima kako bi uz druženje i pjesmu obilježili Mitrovdan, koji je u srpskom narodu poznat kao hajdučki rastanak.

Nije manjkalo ni nadmetanja, pa su hajduci odmjerili snage u višeboju, skoku udalj, bacanju kamena s ramena, penjanju uz konopac, kotrljanju balvana i gađanju vazdušnom puškom.

Zvanje najboljeg hajduka ove godine ponio je mladi srbački sportista Gojko Basurić, koji je u Srpcu poznat i kao trostruki pobjednik takmičenja u bogojavljenskom plivanju.

- Hajdučki susreti su posebni jer se na njima promovišu kultura i tradicija i neka pomalo zaboravljena takmičenja. Iako sam pobijedio, rezultat je za mene uvijek u drugom planu - kaže ovaj skromni mladić, koji je i višestruki osvajač medalja na domaćim i međunarodnim karate takmičenjima.

Osim što osvaja zavidne sportske rezultate, Basurić je i uspješan student matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.

Jedan od domaćina manifestacije Marko Bogosavac kaže da već duže od deceniju okupljaju brojne prijatelje koji im prvenstveno pomažu da sačuvaju izletište od zagađenja.

- Kao kruna dobrog rada i druženja dolaze i hajdučka okupljanja kada se dobro proveselimo - kaže Bogosavac, koji je i jedan od vlasnika izletišta.

On je dodao da su na hajdučkom druženju prikupljena simbolična novčana sredstva koja će biti usmjerena u humanitarne svrhe.

Manifestacija je do sada bila podržavana iz budžeta opštine, ali je ove godine na snazi privremeno finansiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana