Kanjon Prače - biser kakav samo priroda može stvoriti

Sreten Mitrović
Kanjon Prače - biser kakav samo priroda može stvoriti

ROGATICA - Vijest da će Rogatica dobiti park prirode koji će pokrivati kanjon rijeke Prača od Mesića do nadomak Renovice u opštini Prača-Pale obradovala je mnoge ljubitelje prirode, koji smatraju da bi ovu inicijativu trebalo proširiti i na Rakitnicu, kako bi se jedinstveni pejzaž, bogat biljnim i životinjskim svijetom, zauvijek sačuvao.

 

Braća Zdenko (63) i Boro (61) Brusin, kojima kad je u pitanju ljubav prema prirodi u Rogatici nema ravnih, još od školskih dana istražuju prirodne ljepote Rogatice, ali i susjednih opština i šire. Kako kažu, skoro da nema stope ove lokalne zajednice kojom nisu prošli.

- Što sami, što u društvu naših prijatelja obišli smo više puta područje opštine uzduž i poprijeko - počinju oni svoju priču zdušno podržavajući inicijativu da kanjon Prače dobije status zaštićenog područja jer je biser koji samo priroda može da napravi.

U ovom kanjonu, kaže Zdenko, nema šta nema od prirodnih rijetkosti i kulturno-istorijskih znamenitosti.

- Posebno se ističu pećine i ljepote koje nudi taj podzemni svijet. Na prvom mjestu je pećina Govještica, u čijoj smo utrobi bili najmanje pet-šest puta. Jednom smo, opijeni ljepotama u njoj ostali skoro 17 sati. Naši kod kuće posumnjali su na najgore. Alarmirali su čak i policiju pa je organizovana i potraga za nama -  prisjeća se on. 

Ovu pećinu među posljednjim su, od 2010 do 2014. istraživali speleolozi iz Bolonje u Italiji i, zahvaljujući dobroj opremi, utvrdili da joj je dužina sa hodnicima 9.870 metra i sa tom veličinom izbija na prvo mjesto pećina u Republici Srpskoj i BiH.  Uz obilje speleološkog inventara nađene su i kosti pećinskog medvjeda za koje se tvrdi da su stare više od 20.000 godina.

I u drugom biseru kanjona Prače, pećini Banja Stijena, koja se zove još i Mračna pećina, braća Brusin bili su više puta.

- I ona obiluje bogatim podzemnim blagom. Dvorana pećine duga je više od 1.200 metara u neku ruku je izložbeni prostor na kome se smjenjuju bigrene kade, raznobojni salivi, draperije, pećinski stubovi i bezbroj stalagmita i stalaktita. Tu je i jedinstveno pećinsko mlijeko koga je narod ovog kraja koristio za liječenje brojnih bolesti. I u ovoj pećini nađene su kosti pećinskog medvjeda, ali, kako su stručnjaci utvrdili, stare 35.000 godina - priča Zdenko.

Treći dragulj sa bogatim podzemnim svijetom u kanjonu je Golubovićka pećina.

- Duga je oko 600 metara sa stropom od oko 20 metara. Ima malo komplikovan ulaz, pa se posjetilac mora spuštati nekih sedam-osam metara uz pomoć mornarskih ljestvi ili konopca, ali ga zato čeka razuđeni podzemni svijet sa stonogama kojih nema u drugim staništima i velike kolonije slijepih miševa - dodaje Boro.

U kanjonu Prače, naglašava, je i četvrta pećina - Pogorelica. I ona zavređuje pažnju znatiželjnika, posebno onih koji imaju bolju opremu za boravak u pećinama.

- Mi smo se puno obradovali inicijativi za zaštitu kanjona Prače. Po našem mišljenju inicijativom bilo bi dobro da je obuhvaćena i Rakitnica, makar u gornjem dijelu vodotoka od ušća Berega u selu Rakitnica do izlaza kod Nerića kuća u Plješevici kod Rogatice. I tu se, čujemo, planira izgradnja nekih minihidroelektrana. Time bi se ovaj prekrasni pejzaž zauvijek izgubio - ističe Boro.

Drina

Brusini, kao veliki zaljubljenici u prirodu, predlažu da se teritorija Parka prirode “Drina”, na području Srebrenice, proširi i na nastavak lijeve obale Drine do Višegrada. Jer, dodaju u glas, ono što karakteriše park “Drinu” na području Srebrenice, ima sve i kanjon uzvodno uz Drinu. Tu je prekrasno jezero ukroćene Drine, Slap u Žepi, Stari Brod sa kompleksom spomen-objekata i srednjovjekovni gradovi Vratar i Hrtar. Tu je i bogat biljni i životinjski svijet sa staništima Pančićeve omorike, divokoza, medvjeda, srna, orlova i drugih životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana