Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a BiH

Dragana Keleč
Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a BiH

Banjaluka - Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu RS odobrio je juče lokalnim zajednicama pet miliona maraka kako bi pokrile troškove koje su imale tokom prošlogodišnjih poplava.

Predsjednik Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Željka Cvijanović istakla je da je odluka donesena na prijedlog i na osnovu kriterijuma Saveza opština i gradova RS istakavši da će novac biti na raspolaganju opštinama u iduća dva do tri dana.

- Na ovaj način se priznaje dio troškova koje su opštine imale za vrijeme i poslije poplava, a odnose se na gorivo, struju, hranu, zbrinjavanje evakuisanog stanovništva, deponovanje smeća i druge troškove koji su tada bili nametnuti -  istakla je Cvijanovićeva.

Kriterijumi za dodjelu pomoći, kako je objasnila, su iznos štete u opštinama i vrijednost i broj vaučera izdatih u njima. Cvijanovićeva je naglasila da je donesena i odluka da Doboju bude stavljeno na raspolaganje šest miliona KM za podršku privredi čime će biti pokriveno 15 odsto ukupne štete u dobojskoj privredi. Ona je podsjetila da je odluka donesena na osnovu ranijeg dogovora između predsjednika RS, Vlade, Gradske uprave Doboj i lokalnih privrednika.

- Dio tog dogovora je i da Gradska uprava Doboj u svrhu podrške lokalnim privrednicima učestvuje sa tri miliona KM - istakla je Cvijanovićeva.

Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu RS odlučio je da 196.000 maraka bude stavljeno na raspolaganje za sanaciju vodovoda u Zvorniku i Centra za kulturu u Čelincu, a za rekonstrukciju Centra za socijalni rad u Bijeljini 200.000 KM.

Odlučeno je da bude izdvojen milion KM za projekte eksproprijacije tokom rekonstrukcije nasipa u Kozarskoj Dubici, Gradišci i Bijeljini.

- Odlučili smo da za određene izvedene radove stavimo na raspolaganje 1,4 miliona KM - rekla je Cvijanovićeva i dodala da je "Putevima RS" odobreno 5,5 miliona KM za obnovu magistralnih puteva.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović zahvalio je Fondu solidarnosti za obnovu i predsjedniku RS na podršci istakavši da je dobro i što je do kraja godine produženo punjenje Fonda solidarnosti na osnovu solidarnog doprinosa.

Neki od projekata obnove

- 5,5 miliona za obnovu magistralnih puteva

- 1 milion za rekonstrukciju nasipa u Kozarskoj Dubici, Gradišci i Bijeljini

- 200.000 za rekonstrukciju Centra za socijalni rad u Bijeljini

- 196.000 za sanaciju vodovoda u Zvorniku i Centra za kulturu u Čelincu

 

Kriterijumi za dodjelu pomoći opštinama

- procijenjeni iznos štete

- vrijednost i broj izdatih vaučera

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana