Kanalizacija u Bijeljini za još 2.500 domaćinstava

Ljiljana Aleksić
Kanalizacija u Bijeljini za još 2.500 domaćinstava

Bijeljina - Gradnja kanalizacione mreže u Bijeljini trebalo bi da bude nastavljena u julu, a završetkom ovog dijela projekta biće obezbijeđeno više od 2.500 novih priključaka na kanalizacioni sistem.

Realizacijom ove faze, koja će koštati oko osam miliona evra, na sistem će biti priključena domaćinstva koja se nalaze u dijelu grada između ulica Srpske vojske i 27. marta, kao i u ulici Dimitrija Tucovića.

- Vlada Holandije je preko programa "Orio" za ovu fazu izgradnje kanalizacije odobrila 6,5 miliona evra donacija, a ostatak novca biće obezbijeđen iz gradskog buyeta. Predviđeno je da radovi traju 18 mjeseci, a izvodiće ih preduzeća "Higra" i "Buk promet" - rekao je direktor Tima za implementaciju projekta izgradnje kanalizacione mreže Vlado Simeunović.

On je dodao da će u okviru radova biti izgrađena kružna raskrsnica između ulica 27. marta, Srpske vojske, Nikole Tesle i Žrtava fašističkog terora, poznatija kao raskrsnica "kod Bleda".

- Ova raskrsnica usporava saobraćaj u ovom dijelu Bijeljine, iako su prilikom izvođenja ranije faze urađeni semafori, to nikada nije profunkcionisalo. Novim kružnim tokom i taj problem će biti riješen - kaže Simeunović.

Istakao je da će za vrijeme izvođenja radova saobraćaj biti preusmjeravan na alternativne pravce i ulice u gradu, a građani će morati da se naoružaju strpljenjem, kao i do sada.

Projekat gradnje kanalizacione mreže u Bijeljini vrijedan je oko 37 miliona evra, a u planu je da na prečistač otpadnih voda bude priključeno oko 40.000 korisnika. Do sada su na kanalizacionu mrežu priključena domaćinstva u najgušćem dijelu grada, odnosno oko 20.000 korisnika. Ovaj projekat je prije nekoliko godina Evropska banka proglasila najboljim.

- Jedan član ovog tima je među 60 kandidata nedavno dobio i posao u Evropskoj banci, što pokazuje da je urađen dobar posao - istakao je Simeunović.

Prečistač

Prema podacima gradske uprave u Bijeljini za deset godina, otkako se realizuje projekat izgradnje kanalizacije, ugašeno je 25.000 septičkih jama.

- Gradnjom prečistača, prikupljene otpadne vode se tretiraju i prečišćavaju do drugog stepena kvaliteta i tek onda ispuštaju u vodotokove. Na ovaj način zaštitili smo izvorište pitke vode "Grmić", odveli veći dio otpadnih voda iz grada, uništili dvije trećine septičkih jama, što govori da se projekat pokazao opravdanim - kazao je Vlado Simeunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana