Kadeti Policijske akademije dobrovoljno darovalo krv

Srna
Foto: srna

BANjALUKA- Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske organizovalo je akciju dobrovoljnog davanja krvi u kojoj učestvuje 180 kadeta Policijske akademije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da se ova akcija organizuje povodom slave MUP-a Srpske Svetog arhangela Mihaila i da se odazvalo 180 mladih kadeta sa Policijske akademije.

"Oni će darovanjem krvi pomoći svim građanima Republike Srpske kojima je najdragocjenija tečnost potrebna. Četvrti put ove godine organizujemo davanje krvi. Preko 1.000 pripadnika MUP-a do sada je darovalo krv i na taj način izrazilo pomoć našim građanima", rekao je Lukač novinarima tokom posjete Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan rekla je da su sa pripadnicima MUP-a Srpske od početka pandemije organizovali brojne akcije davanja krvi kada god je to bilo potrebno.

"Problem nisu eritrociti. Krvi ima što se tiče te komponente, ali su nam problem trombociti koji se moraju pripremiti iz svježe uzete krvi i rok upotrebe im je svega pet dana. U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske liječe se sve mlađi ljudi sa jako teškim kliničkim slikama i oni su na posebnim protokolima gdje im je ova komponenta neophodna svaki dan", istakla je Guzijanova.

Kadet Policijske akademije Stefan Kostić iz Bijeljine rekao je da mu je humanost glavni motiv za darivanje krvi.

"Ovo mi je prvi put da dajem krv i time želim da pomažem ljudima. Iz istog razloga sam upisao i Policijsku akademiju", rekao je Kostić. Akciji dobrovoljnog darovanja krvi prisustvovali su i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević i načelnik Uprave za policijsku obuku Mile Šikman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana