Jurišni odred obilježio 29 godina od formiranja

Srna
Jurišni odred obilježio 29 godina od formiranja

VLASENICA - Nekadašnji pripadnici Jurišnog odreda Vlasenica obilježili su danas 29 godina od formiranja ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske /VRS/.

Tim povodom organizovana je posjeta Spomen sobi poginulim pripadnicima VRS, služen parastos za poginule borce u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla i položeno cvijeće na Vojničkom groblju.

Povodom godišnjice od formiranja Jurišnog odreda, ratni komandant odreda Miroslav Kraljević rekao je novinarima da je ovo jedna od najboljih i najslavnijih jedinica srpske vojske u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Ono što je krasilo Jurišni odred je bilo jedinstvo, sloga, patriotizam, junaštvo iznad svega jedinice koja je bila ponos svih nas u Vlasenici i široj regiji.

 Borci koji su činili Jurišni odred nisu bili samo iz Vlasenice, već i šire regije - Milića, Šekovića, Bratunca, Srebrenice, Zvornika i iz drugih opština - Laktaša, Banjaluke i određenih gradova iz Srbije”, rekao je Kraljević.

On je izrrazio zahvalnost svima koji su dali živote ne žaleći sebe, dijelove svoga tijela, onima koji su ranjeni, kao i svim porodicama poginulih boraca.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Mile Simanić rekao je novinarima da je kroz Jurišni odred prošlo više od 700 boraca i da je u različitim periodima jedinica imala od 130 do 160 vojnika.

„Poginulih iz jedinice je 18, a veliki broj je stradao u drugim jedinicama jer su u našem sastavu bili borci iz Vlasenice, Milića i Šekovića. Naš zadatak je bio da se izborimo da oslobodimo i sačuvamo srpsku zemlju i stvorimo Republiku Srpsku. Sad nam ostaje da se u narednom periodu borimo bez puške za očuvanje Srpske”, dodao je Simanić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mladen Popović je izjavio novinarima da je Jurišni odred jedinica koja je bila iskra i nada u koju je vjerovao srpski narod u ovoj lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Milići Marko Savić izjavio je da je Jurišni odred jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srske koja je učestvovala na ratištima širom Republike Srpske.

Obilježavanju su prisustvovale i porodice poginulih boraca, predstavnici boračkih organizacija Vlasenice, Šekovića, Milića, Zvornika, Osmaka, te pripadnici nekadašnje Jedinice šekovićke Garde.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana