Junice iz Češke podmlađuju domaće farme

Anita Janković Rečević
Junice iz Češke podmlađuju domaće farme

BANjALUKA - Priplodne junice iz Češke koje su proteklih dana stigle na domaće farme trebalo bi da doprinesu povećanju proizvodnje mlijeka u Srpskoj, ali i ublažiti poremećaje na tržištu izazvane, prije svega, posljedicama pandemije.

Zahvaljujući projektu podmlađivanja farmi koji se realizuje udruženim snagama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, mljekare “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice i proizvođača mlijeka, nabavljene su 123 kvalitetne junice koje su raspoređene na 11 poljoprivrednih gazdinstava u Prnjavoru, Gradišci i Kozarskoj Dubici.

Novac za nabavku ukupno 700 junica, koliko je predviđeno projektom, obezbijeđen je iz Kompenzacionog fonda Vlade RS i to milion KM, “Mlijekoprodukt” je učestvovao sa 1,2 miliona maraka dok su farmeri trebali izdvojiti 30 odsto sredstava u odnosu na ukupnu cijenu grla. 

Načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Stojanović kaže da će u narednih 15 dana u Srpsku stići još 250 mladih grla, dok će preostale krave biti isporučene do kraja septembra, kada je rok za realizaciju projekta.

- Sljedeći kontigent junica biće raspoređen korisnicima iz Prijedora i Gradiške. Veoma smo zadovoljni odzivom proizvođača koji su se za učešće u projektu prijavili u mnogo većem broju nego što smo planirali - rekao je Stojanović i pojasnio da su pravo učešća u projektu imali farmeri koji gravitiraju oko mljekare “Mlijekoprodukt”.

U toj kompaniji izrazili su zadovoljstvo zbog uspješne realizacije projekta nabavke kvalitetnih junica za svoje kooperante.

- Ovaj partnerski projekat naše kompanije i resornog ministarstva samo je jedna u nizu planiranih aktivnosti koje ćemo sprovoditi u cilju unapređenja mljekarskog sektora. Nabavke junica pomoći će stabilizaciji tržišta mlijeka -  rekli su u “Mlijekoproduktu”.

Na farmu Dragana Jokića iz Velike Ilove kod Prnjavora pristiglo je 15 priplodnih junica koje će osigurati rast proizvodnje mlijeka, koja sada iznosi oko 1.200 litara na dnevnom nivou.

- Aplicirali smo za nešto veći broj grla, ali projektom je bilo maksimalno 15 i toliko smo i dobili. Opcija da izdvojimo samo 30 odsto sredstava za nas jeste od velikog značaja, naročito što je uzgoj vlastitih junica daleko skuplji u odnosu na iznos koji smo izdvojili - rekao je Jokić.

Nove krave dobio je i mljekar Pero Radić iz zaseoka Popovići kod Banje Kulaši u Prnjavoru, koji ističe da bez pomoći resornog ministarstva i mljekare, ne bi uspio sam zanoviti farmu.

- Otkupna cijena mlijeka od 0,80 KM po litru jedva pokriva troškove proizvodnje, a junice koje smo nabavili koštaju oko 4.500 KM po grlu, što je za nas velika suma s obzirom na trenutnu situaciju u mljekarskom sektoru koja je poprilično teška i neizvjesna - rekao je Radić.

Dodaje da na farmi ima oko 60 grla od kojih je 35 u muži, te da dnevno u prosjeku daju oko 700 litara mlijeka.

“Pađeni”

Mladen Stojanović kaže da resorno ministarstvo priprema javni poziv za nabavku junica farmerima na području Romanije i Hercegovine.

- Taj projekat biće namijenjen mljekarima koji gravitiraju oko mljekare “Pađeni” s tim da će model finansiranja biti nešto drugačiji. Ministarstvo će učestvovati sa 40 odsto sredstava, mljekara sa 30, farmeri 20, dok će lokalne zajednice obezbijediti deset odsto novca - rekao je Stojanović.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana